Rusijoje – V. Putino žingsnis dėl sovietinio paveldo gaivinimo

Rusijos prezidentas Vladimiras

Tėvynės istorijos fondas bus ne pirmoji tokio pobūdžio organizacija, įkurta V.Putino po grįžimo į Kremlių 2012 metais.<br>AP nuotr.
Tėvynės istorijos fondas bus ne pirmoji tokio pobūdžio organizacija, įkurta V.Putino po grįžimo į Kremlių 2012 metais.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf

Apr 7, 2016, 11:49 AM, atnaujinta May 30, 2017, 5:07 AM

Naujasis Tėvynės istorijos fondas bus įkurtas tuo metu, kai Rusijos istorikai, kritikuojantys Josifo Stalino vaidmenį, neretai kritikuojami kaip negerbiantys karo veteranų ir gali būti netgi teisiškai persekiojami pagal 2014-aisiais priimtą įstatymą.

Sovietų Sąjungos vaidmuo Antrajame pasauliniame kare, ypač Maskvos slaptas susitarimas su nacistine Vokietija pasidalyti Rytų Europą, tebėra įnirtingų diskusijų tema, o Maskva atmeta bet kokius mėginimus vaizduoti Raudonąja armiją kaip nors kitaip negu Europos išvaduotoja.

Naujasis fondas bus įkurtas „siekiant populiarizuoti Rusijos istoriją mūsų šalyje ir užsienyje, išsaugoti istorinį paveldą ir Rusijos tautų tradicijas, palaikyti istorinio švietimo programą“, sakoma V.Putino įsake.

Prezidentas to fondo vadovu paskyrė Valstybės Dūmos pirmininką Sergejų Naryškiną, o keli universitetų ir muziejų ekspertai sudarys jo patariamąjį organą.

Tėvynės istorijos fondas bus ne pirmoji tokio pobūdžio organizacija, įkurta V.Putino po grįžimo į Kremlių 2012 metais.

Kultūros ministras Vladimiras Medinskis, artimas V.Putino sąjungininkas, pirmininkauja Rusijos karo istorijos draugijai, vykdančiai panašią misiją ir darančiai didelę įtaką šalies kultūros gyvenimui.

Naujasis fondas yra dar vienas žingsnis į „sovietinės praeities reabilitaciją“, sakė Jurijus Curganovas, dėstantis istorijos kursą Maskvoje veikiančiame Rusijos valstybiniame humanitariniame universitete.

„Kai kuriama nauja ideologija, ji daro poveikį humanitariniams mokslams, įskaitant istoriją“, – pridūrė jis.

To fondo vadovu paskirtas S.Naryškinas žinomas dėl savo kovos su istorijos „klastojimu“, ypač nagrinėjant sovietų valdymo laikotarpį pokario Rytų Europoje ir Antrojo pasaulinio karo palikimą.

Antradienį jis apkaltino Ukrainą „iškraipant istoriją“, kai Kijevas nusprendė likviduoti komunistinius paminklus, taip pat kritikavo „cinišką ir amoralų“ Lenkijos planą pašalinti šimtus sovietinių karo paminklų.

Praėjusį mėnesį Rusijos kultūros ministras išpeikė „amoralų“ ilgametį Valstybinio archyvo direktorių Sergejų Mironenką, kuris pareiškė, kad sovietai buvo išgalvoję mitą apie 28 „Panfilovo gvardiečius“, neva didvyriškai sulaikiusius atakuojančias nacių pajėgas Maskvos prieigose 1941 metais.

S.Mironenka vėliau pasitraukė iš posto ir užėmė žemesnes pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.