Rusijos žurnalistas atskleidė Kremliaus užkulisius: tvyro paranoja

Vakarams Rusijos politika jau reiškia bene vieną ir tą patį dalyką – prezidentą Vladimirą Putiną, kuris pasižymi netikėtais žingsniais, o kartais dingsta ištisoms savaitėms.

V.Putinas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
V.Putinas įtikino D.Medvedevą užleisti jam prezidento postą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
V.Putinas įtikino D.Medvedevą užleisti jam prezidento postą.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rytų Ukrainos konfliktas patogus Rusijai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Rytų Ukrainos konfliktas patogus Rusijai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
V.Putinas iš pradžių nenorėjo remti Sočio olimpiados.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
V.Putinas iš pradžių nenorėjo remti Sočio olimpiados.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Krymo aneksija nebuvo planuota ilgai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Krymo aneksija nebuvo planuota ilgai.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Dėl kadro ežere V.Putinui teko gerokai paplaukioti.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Dėl kadro ežere V.Putinui teko gerokai paplaukioti.<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2016-10-19 19:58, atnaujinta 2017-05-10 13:59

Tačiau šalies lyderis dirba ne vienas. Kaip ir kitų valstybių vadovus, V.Putiną supa galingų sąjungininkų ratas, kurie jį ir palaiko, ir apgaudinėja.

Taip tikina knygą „Visi Kremliaus vyrai: Vladimiro Putino dvaro viduje“ („All the Kremlin's Men: Inside the Court of Vladimir Putin“) apie V.Putino aplinką parašęs žurnalistas ir opozicijos atstovas Michailas Zygaras.

Naujienų kanalo „Dožd“ įkūrėjas praleido kelerius metus kalbėdamasis su šaltiniais Kremliuje, o jo knygoje atskleidžiamas įdomus ir nematytas Rusijos politikos pasaulis, kuriame didžiausias nusikaltimas yra nepaklusnumas.

M.Zygaras „The Guardian“ atskleidė svarbiausius atradimus apie Rusijos galios sostą.

Žiemos olimpinių žaidynių kampanija

Pasak vieno iš žurnalisto šaltinių Kremliuje, V.Putinas iš pradžių nenorėjo leisti milijardų Sočio žiemos olimpinėms žaidynėms 2014 metais.

Tad tam, kad jį perkalbėtų, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas esą suorganizavo reklamos kampaniją.

Palei greitkelį, kuriuo V.Putinas atvyksta į Maskvą, buvo išstatyti milžiniški reklaminiai plakatai, o radijo stotyse reklamos skambėjo būtent tuo metu, kai V.Putinas galėjo klausytis jo mašinoje.

M.Zygaro paklaustas apie kampanijos organizavimą D.Peskovas to nepaneigė: „Kartais reikia imtis keistų metodų.“

Tiesa, vėliau prezidentas parėmė žaidynių idėją ir skyrė jai 45 mlrd. eurų sumą.

Vakarų politika – serialas

M.Zygaro knygoje taip pat minimi keli šaltiniai, kurie teigė, kad V.Putinas buvo be galo įsitikinęs, kad JAV politiniame seriale „Kortų namelis“ („House of Cards“) vaizduojami politiniai žaidimai ir išdavystės yra paremti tikra JAV politika, todėl jį liepė žiūrėti visiems savo kolegoms.

Anot žurnalisto, V.Putinui atrodė, kad serialo pagrindinis veikėjas Frenkas Andervudas yra „tipinis amerikietis politikas“, todėl jam kur kas labiau patiko tokios asmenybės kaip buvęs Italijos premjeras Silvio Berlusconi arba kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas, nes jie atrodo „praktiški“ ir „ciniški“.

Krymas išdygo iš niekur

Knygoje teigiama, kad Rusijos sprendimas neteisėtai aneksuoti Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį nebuvo ilgai ruoštos strategijos dalis, o jį valdžia priėmė per tris mėnesius.

„Niekas nebuvo tam pasiruošęs, niekas to nesitikėjo, todėl net ir rusams tai sukėlė nuostabą, nes niekas nenorėjo „susigrąžinti“ Krymą“, – teigė M.Zygaras.

Antai Gruzijos atveju tai buvo planuota visiškai kitaip, kai 2008 metais prieš karą dėl Pietų Osetijos, žiniasklaidoje buvo pasirodę daug istorijų apie Gruzijos agresiją.

V.Putino paranojos tinklas

M.Zygaro teigimu, Rusijos prezidentas ir kiti jo patikėtiniai, tarp jų ir Saugumo tarybos vadovas Nikolajus Patruševas ir žvalgybos pareigūnas Borisas Ratnikovas, visiškai tiki savo paskleista propaganda, esą JAV yra pasiruošusi žūtbūt sunaikinti Rusiją.

Knygos autorius atkreipė dėmesį į atvejį, kai vienas iš artimiausių V.Putino patarėjų N.Patruševas interviu svarbiam valstybiniam laikraščiui teigė, kad JAV „pavydi Rusijos didžių gamtos išteklių“.

Jo šaltinis – KGB aiškiaregys, kuris tikina transo būklėje įsibrovęs į buvusios JAV valstybės sekretorės Madeleine Albright protą.

Ukraina liks „sušaldyta“

Pagrindiniam V.Putino patarėjui Ukrainos klausimu Vladislavui Surkovui artimas šaltinis teigė, kad Rusijos užsienio politika yra „palikti viską taip, kaip yra“.

Remdamasis savo surinkta informacija M.Zygaras spėlioja, kad Rytų Ukraina bus palikta „įšalusiame konflikte“, vietoj to, kad transformuotųsi ir vystytųsi ekonomiškai.

„Tai naudinga Rusijai, kadangi tada ji turi derybinį pranašumą prieš Ukrainą. Jeigu ekonomika prasta, šalį visada veiks pilietiniai neramumai“, – teigė žurnalistas.

Sibiro ežero nuotraukos paslaptis

V.Putinas aplink save sukūrė asmeninį kultą, kurį per pastaruosius 15 valdymo metų labiausiai stiprino nuotraukos, kuriose jis pusnuogis jodinėja žirgu arba plaukioja šaltame Sibiro ežere.

Tokiomis nuotraukomis, anot M.Zygaro, siekiama parodyti, kad prezidentas yra „jaunas, energingas ir aktyvus – tikras vyras“.

Tiesa, kaip teigia knyga, tikriausiai niekas nežino, kad V.Putinui teko ežerą perplaukti net tris kartus, kol buvo padaryta tinkama nuotrauka.

Kaip pavyko patraukti D.Medvedevą

M.Zygaras tikina, kad viena iš priežasčių, kodėl V.Putinas 2008-2012 metais nuotraukoms pozuodavo kaip stipruolis, buvo noras aplenkti tuometį prezidentą Dmitrijų Medvedevą ir pasirodyti stipresniu ir geresniu lyderiu.

Šaltiniai Kremliuje teigė, kad V.Putinas norėjo vėl tapti prezidentu ir įtikino D.Medvedevą pasitraukti prieš 2011 metų rinkimus, įspėjęs jį, kad Rusija gali tapti naujo amerikiečių sąmokslo taikiniu.

Knygoje V.Putinas cituojamas D.Medvedevui sakantis, kad „situacija yra sudėtinga, tad galime prarasti savo valstybę, jeigu valdžia bus nepakankamai stipri“.

2011-2012 metų žiemos protestai

M.Zygaras protestus po 2011 metų prezidento rinkimų vadina pačiu svarbiausiu šiuolaikinio Rusijos politinio gyvenimo įvykių. Tąkart tūkstančiai maskviečių į gatves išėjo protestuodami prieš valdžią.

Pasak žurnalisto, tai V.Putinui pakišo tik vieną mintį: jo rinkėjų bazę sudaro nebe vidurinės klasės intelektualų elitas, gyvenantis sostinėje, bet darbininkai iš visų šalies kampelių – labiau religingi, konservatyvesni, netikintys reformomis ir su nostalgija prisimenantys Sovietų Sąjungos laikus.

Vėliau šis įsitikinimas keitė ir visą V.Putino vykdytą politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.