Jungtinės Tautos išvadino Donaldą Trumpą rasistu

Jungtinės Tautos (JT) penktadienį pasmerkė JAV prezidento Donaldo Trumpo itin nepagarbų atsiliepimą apie Afrikos valstybes ir Haitį, pavadinusios jį šokiruojančiu, gėdingu ir rasistiniu.

 D.Trumpo palaidas liežuvis vėl jam pakenkė.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpo palaidas liežuvis vėl jam pakenkė.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpo palaidas liežuvis vėl jam pakenkė.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpo palaidas liežuvis vėl jam pakenkė.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpo palaidas liežuvis vėl jam pakenkė.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpo palaidas liežuvis vėl jam pakenkė.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-01-12 15:08, atnaujinta 2018-01-12 15:14

„Jei tai tiesa, tai yra šokiruojantys ir gėdingi Jungtinių Valstijų prezidento komentarai. Deja, šiuo atveju galimas vienintelis žodis – rasizmas“, – sakė JT Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro atstovas spaudai Rupertas Colville'is žurnalistams Ženevoje.

Kaip buvo pranešta, ketvirtadienį vykusiame susitikime su įstatymų leidėjais, kuriame buvo svarstoma imigracijos reforma, D.Trumpas piktai paklausė, kodėl Jungtinės Valstijos turėtų įsileisti žmones iš „sušiktų šalių“.

Baltieji rūmai nepaneigė, kad tokie žodžiai buvo ištarti.

Šie D.Trumpo žodžiai sukėlė pasipiktinimo bangą tarp dmeokratų bei respublikonų ir vėl iškėlė klausimų apie prezidento polinkį į rasistinio pobūdžio pasisakymus.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į D.Trumpo žodžius, kad užuot priėmusios žmones iš Afrikos šalių ir Haičio, Jungtinės Valstijos turėtų priimti imigrantus iš tokių valstybių kaip Norvegija, kur didžioji dalis gyventojų yra baltieji.

„Teigiamas komentaras apie Norvegiją dar labiau išryškina tikrąjį požiūrį“, – sakė R.Colville'is.

„Kaip ir ankstesni komentarai, juodinantys meksikiečius ir musulmonus, taip ir politinės iniciatyvos, nukreiptos prieš ištisas grupes žmonių dėl jų tautybės ar tikėjimo, taip pat nenoras aiškiai pasmerkti antisemitinius ir rasistinius baltųjų viršenybės šalininkų veiksmus Šarlotsvilyje – visa tai kertasi su visuotinėmis vertybėmis, kurias pasaulis taip uoliai stengiasi ugdyti po Antrojo pasaulinio karo ir Holokausto“, – pažymėjo R.Colville'is.

„Tai nėra tik netinkama leksika. Tokiu būdu plačiau praveriamos durys tamsiausiai žmonijos pusei, uždegama žalia šviesa ir kurstomas rasizmas bei ksenofobija, galintys sutrikdyti ir sugriauti daugelio žmonių gyvenimus“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.