Mergišius ir buvusi kriketo žvaigždė Imranas Khanas iš valdžios išstūmė dinastijas

Buvusi kriketo žvaigždė Imranas Khanas vakar paskelbė pergalę Pakistano parlamento rinkimuose. Tiesa, iš valdžios po ilgų dešimtmečių išstumti politiniai giminaičiai šaukia apie balsavimo pažeidimus.

Anksčiau pleibojaus įvaizdį turėjęs I.Khanas dabar Pakistaną žada valdyti kaip religingas populistas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Anksčiau pleibojaus įvaizdį turėjęs I.Khanas dabar Pakistaną žada valdyti kaip religingas populistas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, AP, BBC ir „Lietuvos ryto“ inf.

Jul 27, 2018, 4:27 PM

„Mums pavyko ir mums buvo suteiktas mandatas“, – džiaugėsi I.Khanas.

Suskaičiavus beveik pusę trečiadienį vykusių Pakistano parlamento rinkimų balsų pirmauja I.Khano partija PTI.

Bet manoma, kad mažiausiai 119 iš 270 vietų turėsianti politinė jėga nelaimės absoliučios daugumos ir ieškos koalicijos partnerių.

Šie rinkimai vadinti istoriniais, nes tik antrą kartą nuo valstybės įkūrimo 1947-aisiais viena civilinė vyriausybė valdžią taikiai perleido kitai.

Vis dėlto neapsieita be smurto. Kampaniją Pakistane temdė teroro aktai ir išpuoliai prieš politikus ir kandidatus į deputatus.

Liepos 13-ąją Mastungo apygardoje per susitikimą su rinkėjais buvo įvykdytas teroro aktas, pareikalavęs maždaug 130 žmonių gyvybės. O rinkimų dieną nugriaudėjęs sprogimas pražudė 31 žmogų.

65 metų I.Khanas tautiečius sužavėjo dar 1992-aisiais, kai Pakistano komandai padėjo iškovoti pasaulio kriketo čempionų titulą.

Vėliau jis garsėjo mergišiaus įvaizdžiu, bet jo mėgino atsikratyti pasukęs į politiką. Tiesa, ir čia populiarumą temdė skandalai. Neseniai pasigirdo kaltinimų, kad jis naudojosi kariuomenės parama.

Praėjusius rinkimus laimėjęs, tačiau po vadinamojo Panamos dokumentų korupcijos skandalo kalėjime atsidūręs buvęs ilgametis premjeras Nawazas Sharifas atmetė balsavimo rezultatus dėl tariamo sukčiavimo ir manipuliacijos.

Antroje vietoje po I.Khano liko tris kadencijas vadovavusio N.Sharifo brolis Shahbazas Sharifas – jam buvęs ministras pirmininkas pavedė atstovauti partijai PML-N.

Nužudytos buvusios premjerės Benazir Bhutto sūnus Bilawalis Bhutto Zardari ir jo liberali partija PPP turėtų likti trečioje vietoje.

I.Khanas savo kreipimesi į rinkėjus prieštaravo visiems kaltinimams sukčiavimu: „Manau, tai patys skaidriausi rinkimai, kada nors surengti Pakistane.“

Būsimasis premjeras paragino varžovus susivienyti dėl Pakistano ateities ir pradėti derybas su Indija dėl ginčijamos Kašmyro teritorijos. Ji ilgą laiką buvo didžiausias šių branduolinių valstybių nesantaikos objektas.

Be to, buvusi kriketo žvaigždė kalba apie abipusiškai naudingus ryšius su JAV, nors anksčiau garsėjo kaip griežtas Vašingtono kritikas.

I.Khanui ypač užkliuvo amerikiečių rengiamos antiteroristinės atakos ir bepiločių skraidyklių antskrydžiai Pakistane. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.