10 dienų po katastrofos: Indonezija neatsigauna po cunamio smūgio

Daugiau negu prieš savaitę Indonezijoje įvykusi gamtos katastrofa nusinešė daugiau nei 2 tūkst. žmonių gyvybę. Bet šis skaičius gali išaugti kelis kartus, tikimybė rasti dar gyvų žmonių mažėja kiekvieną minutę.

Katastrofos aukų skaičius gali išaugti dar kelis kartus. Ketvirtadienį bus nutraukta dingusių žmonių paieška, o jie visi paskelbti mirusiais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Katastrofos aukų skaičius gali išaugti dar kelis kartus. Ketvirtadienį bus nutraukta dingusių žmonių paieška, o jie visi paskelbti mirusiais.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Katastrofos aukų skaičius gali išaugti dar kelis kartus. Ketvirtadienį bus nutraukta dingusių žmonių paieška, o jie visi paskelbti mirusiais.
Katastrofos aukų skaičius gali išaugti dar kelis kartus. Ketvirtadienį bus nutraukta dingusių žmonių paieška, o jie visi paskelbti mirusiais.
Daugiau nuotraukų (2)

„The Guardian“, „Lietuvos rytas“

Oct 9, 2018, 10:22 PM

Dar bent 5 tūkst. žmonių yra laikomi dingusiais Sulavesio saloje, kurią daugiau nei prieš savaitę sukrėtė 7,5 balo žemės drebėjimas. Po to smogė 6 metrų aukščio cunamis.

Vietos pareigūnai yra patvirtinę 2010 žmonių mirtį, tačiau šimtai namų labiausiai nukentėjusiose Palu miesto ir regiono dalyse prasmego į žemę. Manoma, kad šiuose griuvėsiuose liko įkalinta tūkstančiai nelaimėlių.

„Balaroa ir Petobo rajonų vadovų duomenimis, nėra informacijos apie tūkstančius žmonių, – tvirtino Indonezijos gamtos nelaimių agentūros atstovas spaudai Sutopo Purwo Nugroho. – Bet pareigūnai ir toliau dirba griuvėsiuose ieškodami žmonių.“

Viltys po 10 dienų surasti dar bent vieną gyvą žmogų mažėja sulig kiekviena sekunde. Ketvirtadienį paieška bus nutraukta ir visi dingusiais laikyti žmonės bus paskelbti mirusiais.

Įvykio liudininkai pasakoja, kad Balaroa rajone į žemę prasmego visas valstybei priklausančių socialinių būstų kompleksas.

Gelbėtojai nežino, kiek žmonių gali būti po šia griuvėsių, metalo ir purvo sankaupa.

Abdulas Marufas pasakoja, kad prasidėjus žemės drebėjimui jis kaip tik ruošėsi išeiti iš namų ir jam pavyko saugiai evakuoti savo žmoną su mažais vaikais.

„Mums išbėgus namas subyrėjo per 15 sekundžių“, – kraupiais prisiminimais dalijosi A.Marufas.

Jo žmona pasakojo, kad kiekviename žingsnyje žemė vėrėsi jiems po kojomis. Panaši situacija ir Petobo rajone, kur dešimtys gyvenviečių susmego į žemę, o gelbėtojai nebegalėjo nieko padaryti.

„Būtų stebuklas, jeigu dar rastume ką nors gyvą“, – pripažino Indonezijos paieškų tarnybos vadovas Muhammadas Syaugi.

Vyriausybės atstovai paskelbė, kad po ketvirtadienio sunaikinti rajonai bus paskelbti masinėmis kapavietėmis ir tų griuvėsių niekas nebejudins.

Tuo metu daugiau negu 200 tūkst. žmonių nuo žemės drebėjimo ir cunamio nukentėjusiame Palu mieste reikia medicinos ar kitokios pagalbos.

JAV, Jungtinė Karalystė, Japonija, Australija ir kitos šalys jau atsiuntė čia medicinos priemonių, tačiau regione trūksta maisto ir švaraus vandens atsargų.

Raudonasis Kryžius paskelbė, kad jų ligoninėse gydoma per 1,8 tūkst. žmonių.

Šią savaitę darbą pradeda ir mokyklos. Jos skaičiuoja, kiek mokinių į klases grįš po katastrofos.

„Pirmadienio rytą susirinko mažiau negu 50 iš 697 mokinių, todėl pamokų dar kurį laiką nebus“, – pasakojo vienos Palu mokyklos atstovas Abdulas Rashidas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.