Abiejų Korėjų kariai tikrina, ar buvo likviduoti prie fronto linijos įrengti bunkeriai

Pietų ir Šiaurės Korėjų kariai trečiadienį pirmą kartą taikiai įžengė į vieni kitų teritoriją ir tikrina, ar demilitarizuotoje zonoje (DMZ) buvo, kaip sutarta, likviduoti sargybiniai postai, pranešė Seulas.

 Pietų ir Šiaurės Korėjų kariai trečiadienį pirmą kartą taikiai įžengė į vieni kitų teritoriją ir tikrina, ar demilitarizuotoje zonoje (DMZ) buvo, kaip sutarta, likviduoti sargybiniai postai, pranešė Seulas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pietų ir Šiaurės Korėjų kariai trečiadienį pirmą kartą taikiai įžengė į vieni kitų teritoriją ir tikrina, ar demilitarizuotoje zonoje (DMZ) buvo, kaip sutarta, likviduoti sargybiniai postai, pranešė Seulas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-12-12 12:37, atnaujinta 2018-12-12 12:39

Palei smarkiai militarizuotą fronto liniją įrengtų 20 postų likvidavimas buvo vienas iš žingsnių, dėl kurių per rugsėjį įvykusį viršūnių susitikimą sutarė Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-unas, siekiantys pagerinti istoriškai priešiškus dvišalius santykius.

Lapkritį šiaurės korėjiečiai susprogdino 10 karinių objektų, o pietų korėjiečiai žemkasėmis suardė 10 savo pačių postų.

Gynybos ministerija Seule anksčiau trečiadienį informavo, kad Pietų Korėjos inspektoriai apžiūrės kiekvieną šių bunkerių Šiaurės Korėjos teritorijoje ir įsitikins, kad jie buvo likviduoti, o visi ginklai ir kariai – pašalinti.

Šiaurės korėjiečių inspektoriai tokią pat procedūrą atliks Pietų Korėjoje, pridūrė ministerija.

„Tai bus pirmas kartas po (Korėjos pusiasalio) padalijimo, kai Pietų ir Šiaurės Korėjos kariai... taikiai kirs karinę demarkacijos liniją“, – sakoma ministerijos pranešime.

Taikos siekiantis Moon Jae-inas vykdo branduolinių ginklų turinčių izoliuotų kaimynų atžvilgiu santykių gerinimo politiką. Tuo metu Vašingtonas ragina toliau spausti Pchenjaną, kol šis atsikratys savo branduolinio arsenalo.

Nepaisant savo pavadinimo, DMZ yra viena labiausiai militarizuotų vietovių pasaulyje. Joje apstu minų laukų ir spygliuotųjų vielų užtvarų.

Vis dėlto pagal sutartą planą dėl įtampos mažinimo Šiaurės ir Pietų Korėjos demilitarizavo DMZ esantį paliaubų kaimelį Panmundžomą, kur abi šalys paliko po 35 neginkluotus kariškius.

Šis anklavas, oficialiai vadinamas Jungtine saugumo sritimi (JSA), yra vienintelė vietovė palei 250 km ilgio sieną, kur abiejų Korėjų ir JAV vadovaujamos Jungtinių Tautų vadavietės kariai susitinka akis į akį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.