JAV prezidentas susitiks su „atogrąžų Trumpu“ vadinamu Brazilijos lyderiu

Prie Brazilijos vairo neseniai stojęs prezidentas Jairas Bolsonaro, neretai lyginamas su Jungtinių Valstijų vadovu, antradienį Baltuosiuose rūmuose susitiks su Donaldu Trumpu.

 Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro.
 Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro.
 Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
 Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro.<br>SIPA/„Scanpix“ nuotr.
JAV vadovas Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV vadovas Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 19, 2019, 10:38 AM

Abu politikai turi daug bendra – jie abu netikėtai laimėjo rinkimus ir atėjo į valdžią žadėdami padaryti galą jų didžiulėse šalyse įprastai politikai.

J.Bolsonaro, kaip ir D.Trumpas, yra populistas, jaučiantis malonumą šokiruoti savo kairiojo sparno oponentus. Be to, jis, kaip ir Amerikos lyderis, kaltinamas nieko gera nežadančiomis ultradešiniosioms tendencijomis.

Praėjusių metų spalį prezidentu išrinktas J. Bolsonaro didžiuojasi vadinamas „atogrąžų Trumpu“. Lyderių panašumas toks akivaizdus, kad Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas netgi pajuokavo, kad ši analogija gali būti pritaikyta ir D.Trumpui.

„Manau, mes čia vadinsime D. Trumpą Šiaurės Amerikos Bolsonaro“, – sakė J.Boltonas Brazilijos televizijai „Globo“ prieš prezidento vizitą.

„Nauja ašis“

D.Trumpo ir J.Bolsonaro ryšys atveria galimybę perrašyti sudėtingų santykių tarp Lotynų Amerikos šalių ir jų didžiosios šiaurinės kaimynės taisykles.

„Tai pirmas kartas per ilgą laiką, kai į Vašingtoną vyksta prieš Ameriką nenusistatęs Brazilijos prezidentas“, – parašė J.Bolsonaro socialiniame tinkle „Twitter“.

Vienas D.Trumpo administracijos aukšto rango pareigūnas savo ruožtu taip pakomentavo situaciją: J.Bolsonaro išrinkimas „sulaužė visus istorinius tabu“.

Tai itin svarbu turint galvoje JAV vadovaujamas pastangas priversti Venesuelos kairiųjų pažiūrų prezidentą Nicolasą Maduro palikti postą, taip pat Vašingtono siekį priešintis augančiai Kinijos ekonominei įtakai Pietų Amerikoje.

J.Bolsonaro ir D.Trumpo abipusė simpatija taip pat gali turėti didžiulį poveikį pastangų kovoti su klimato šiltėjimu ateičiai: Brazilijoje yra didžioji dalis Amazonės drėgnųjų atogrąžų miškų, o J. Bolsonaro, kaip ir D.Trumpas, skeptiškai žiūri į klimato kaitą.

D. Trumpas jau yra paskelbęs, kad Amerika trauksis iš Paryžiaus klimato susitarimo – 2015 metais pasirašyto tarptautinio pakto, kuriuo šalys signatarės savanoriškai įsipareigojo mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo apimtis. J.Bolsonaro nekart užsiminė apie galimybę pasekti Vašingtono pavyzdžiu.

JAV prezidento administracijos aukšto rango pareigūnas, prašęs neviešinti jo pavardės, sakė, kad kalbama apie naują „Šiaurės ir Pietų ašį“.

J.Boltonas, garsėjantis kaip griežtojo kurso šalininkas D.Trumpo užsienio politikos komandoje, itin entuziastingai nusiteikęs dėl J.Bolsonaro.

J.Bolsonaro „turi tikro lyderio savybių, jis labai ambicingai nusiteikęs dėl savo šalies“, sakė J.Boltonas televizijai „Globo“.

„Manau, jis tiesus žmogus ir kalba tai, ką galvoja. Amerikoje atvirumas itin vertinamas. Taigi, manau, jie puikiai sutars“, – kalbėjo jis.

Džiaugiasi viešnage JAV prezidento svečių namuose

J.Bolsonaro susitiks privačių derybų su D.Trumpu, po kurių jie dalyvaus bendroje spaudos konferencijoje Baltųjų rūmų Rožių sode.

Tarp konkrečių derybų temų yra Brazilijos Alkantaros kosmodromo naudojimas ir Brazilijos siekis užsitikrinti Vašingtono palaikymą savo pastangoms tapti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos – turtingų demokratinių valstybių klubo – nare.

Brazilijos lyderiui, iki dramatiško savo iškilimo į valdžios olimpą ilgus metus buvusiam Kongreso nariu marginalu, akivaizdžiai malonu dėl tokio Vašingtono rodomo dėmesio.

Tviteryje J.Bolsonaro parašė, kad galimybė jam apsistoti Blairo name – oficialiuose JAV prezidento svečių namuose – yra „mums parodyta garbė, anksčiau tekusi nedaugeliui lyderių“. Visgi tai nėra tiesa – Blairo name reguliariai apsistoja Baltųjų rūmų svečiai.

Kiek neįprasta, kad J.Bolsonaro pirmadienį apsilankė Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) būstinėje, o apie šį vizitą iš anksto nebuvo skelbta. Tai liudija, kad JAV pasitiki naujuoju Brazilijos prezidentu, o šis nori, kad jo naujieji draugai žinotų, jog jis už tai atsilygins.

Brazilija ir Jungtinės Valstijos drauge kelia baimę atsilikimo bei tironijos gynėjams visame pasaulyje“, – parašė J. Bolsonaro tviteryje prieš susitikimą su D.Trumpu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.