Kremlius: „I. Golunovo byla vertinama tik pagal VRM oficialią informaciją“

Bylą dėl narkotikų laikymu ir platinimu kaltinamo Rusijos žurnalisto Ivano Golunovo Kremlius vertina remdamasis tik oficialia Vidaus reikalų ministerijos informaciją, pirmadienį pareiškė prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Bylą dėl narkotikų laikymu ir platinimu kaltinamo Rusijos žurnalisto Ivano Golunovo Kremlius vertina remdamasis tik oficialia Vidaus reikalų ministerijos informaciją, pirmadienį pareiškė prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Bylą dėl narkotikų laikymu ir platinimu kaltinamo Rusijos žurnalisto Ivano Golunovo Kremlius vertina remdamasis tik oficialia Vidaus reikalų ministerijos informaciją, pirmadienį pareiškė prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2019, 2:51 PM

„Šiuo atveju negalime vadovautis jokia kita informacija, išskyrus oficialią informaciją, gaunamą iš atitinkamų VRM organų“, – jis sakė žurnalistams.

Nepriklausomo naujienų portalo „Meduza“ žurnalistas 36 metų I. Golunovas užsiėmė žurnalistiniais tyrimais. Praėjusį ketvirtadienį jis buvo sulaikytas policijos Maskvoje. Žurnalistas buvo sumuštas ir 12 valandų praleido areštinėje be galimybės susitikti su advokatu.

I. Golunovui buvo pareikšti kaltinimai bandymu parduoti didelį kiekį narkotikų. Kilus didžiuliam visuomenės pasipiktinimui, šeštadienį jam buvo skirtas namų areštas. Palaikyti žurnalisto prie teismo buvo susirinkę šimtai žmonių.

Šeštadienį žurnalistas teisme pareiškė, kad savo kaltės nepripažįsta ir sieja savo baudžiamąjį persekiojimą su savo tyrimų apie laidojimo verslą Rusijoje, dėl kurių yra sulaukęs grasinimų.

D. Peskovas pridūrė, kad Kremlius atsižvelgė į patikslinimus, pateiktus VRM atstovų dėl anksčiau paskelbtų nuotraukų, esą padarytų reporterio bute.

„Iš tikrųjų rėmėmės informacija, kuri buvo paskelbta VRM, bet vėliau atsižvelgėme į pataisymą, irgi paskelbtą VRM“, – tvirtino V. Putino atstovas.

Kai I. Golunovas buvo sulaikytas, Maskvos policija paskelbė keletą nuotraukų, esą padarytų reporterio bute. Jos matyti daug pakuočių – esą su narkotikais, taip pat kolbų, kibirų ir kitų daiktų.

Policija pareiškė, kad „nuotraukos, paskelbtos oficialioje paskyroje, buvo padarytos atlikus įtariamojo būsto apžiūrą nuomojamame bute... taip pat atliekant jo asmeninę kratą, atliktą dalyvaujant kviestiniams“.

Vėliau policija patikslino, kad su I. Golunovo byla susijusi tik viena nuotrauka, o kitos buvo padarytos „vykdant operatyvinius ir tyrimo veiksmus, siekiant užkardyti narkotikų prekybą Maskvos regione vykdžiusios asmenų grupės veiklą. Tikrinami sulaikytojo (I. Golunovo) ryšiai su ja“.

Penktadienį Maskvos policija pranešė pradėjusi patikrinimą dėl „klaidingo“ nuotraukų paskelbimo.

„Ten tik viena nuotrauka, kurioje matyti pasas, svarstyklės, pakeliai su medžiaga ir lipnios juostos ritinėlis; visa tai – iš Ivano buto, – interviu televizijai „Rossija 24“ sakė vienas policijos pareigūnas. – Atrodo, kad kitos nuotraukos – iš kratos vietos Maskvos srityje. Tą pačią dieną mes ten aptikome sintetinių narkotikų gamybos laboratoriją. Ir įvyko nedidelė painiava – visos tos nuotraukos buvo sudėtos būtent straipsnyje apie Ivaną.“

Remiantis kaltinimu, žurnalisto kuprinėje buvo rasti du sintetinės stimuliuojančios medžiagos mefedrono paketėliai, kurių bendras svoris sudarė 3,65 gramo, o jo gyvenamojoje vietoje – 5,42 gramo kokaino turinčios medžiagos.

I. Golunovo sulaikymas sukėlė Rusijos žurnalistų ir jo šalininkų pasipiktinimą; jie tvirtina, kad kaltinimai susiję su žurnalistine veikla.

Jei bus pripažintas kaltu, I. Golunovui gresia 10 – 20 metų kalėjime.

Jo advokatas ir kolegos atkreipė dėmesį į šiurkščius pažeidimus jo byloje.

I. Golunovui atstovaujančios advokatų asociacijos „Agora“ vadovas Pavelas Čikovas pirmadienį paskelbė tyrimų rezultatus, kurie parodė, kad žurnalisto organizme nėra narkotinių ir psichotropinių medžiagų pėdsakų.

Rusijos sveikatos ministerijos atstovas Jevgenijus Briunas sekmadienį per valstybinę televiziją sakė, kad narkotikų pėdsakų nerasta ir I. Golunovo šlapimo mėginyje.

„Meduzos“ redakcija dirba Latvijoje, siekdama apeiti cenzūrą, tačiau kai kurie portalo žurnalistai gyvena Rusijoje.

Dėl I. Golunovo sulaikymo susirūpinimą išreiškė Europos Sąjunga, Jungtinės Valstijos, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), Europos Taryba ir kitos organizacijos.

Nuo penktadienio prie Maskvos policijos būstinės vyksta pavieniai protestai – tai yra vienintelė protesto forma, kuriai nereikia oficialaus Rusijos valdžios leidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.