V. Orbanas: Vengrijos kandidato į EK patvirtinimas – didžiulė diplomatinė sėkmė

Vengrijos nacionalistinių pažiūrų premjeras Viktoras Orbanas šalies nominuoto kandidato į Europos Komisiją (EK) Oliverio Varhelyi patvirtinimą pavadino Vengrijos „didžiausia diplomatine sėkme“ per pastarąjį dešimtmetį.

Vengrijos nacionalistinių pažiūrų premjeras Viktoras Orbanas šalies nominuoto kandidato į Europos Komisiją (EK) Oliverio Varhelyi patvirtinimą pavadino Vengrijos „didžiausia diplomatine sėkme“ per pastarąjį dešimtmetį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vengrijos nacionalistinių pažiūrų premjeras Viktoras Orbanas šalies nominuoto kandidato į Europos Komisiją (EK) Oliverio Varhelyi patvirtinimą pavadino Vengrijos „didžiausia diplomatine sėkme“ per pastarąjį dešimtmetį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Oliveris Varhelyi<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Oliveris Varhelyi<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 22, 2019, 4:05 PM

Pirmadienį Europos Parlamentas (EP) patvirtino 47-erių O. Varhelyi kandidatūrą tapti už kaimynystę ir plėtrą atsakingu eurokomisaru. Vengrijos atstovas kuruos santykius su prie Bendrijos norinčiomis prisijungti šalimis.

Buvusio Vengrijos ambasadoriaus prie ES patvirtinimas yra „didžiausia Vengrijos diplomatinė sėkmė per pastaruosius 10 metų“, sakė V. Orbanas, kurio vyriausybė kivirčijasi su ES dėl teisės viršenybės ir migracijos klausimų.

Pavadindamas O. Varhelyi poziciją „svarbiausiu portfeliu Europoje per ateinančius penkerius metus“, V. Orbanas tikino, kad vengras bus atsakingas už migraciją per į ES norinčias įstoti Balkanų šalis, santykius su Ukraina ir Kaukazo regiono bei Azerbaidžano energetinį saugumą.

Dabar vengrai gali „padidinti savo įtaką Europos politikoje“, interviu Vengrijos radijui sakė V. Orbanas.

Anksčiau šį mėnesį vykusiame O. Varhelyi klausyme EP kandidatas patvirtino esąs nepriklausomas.

Europarlamentarai O. Varhelyi klausė apie jo ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir V. Orbano spalį pasakytą kalbą, kurioje premjeras pareiškė Turkijai ir Azerbaidžanui, kad Vengrija „bus patenkinta, galėdama jums padėti“, jei gautų būtent ES plėtros portfelį Komisijoje.

O. Varhelyi yra antras Vengrijos kandidatas į Europos Komisiją. Pirmąjį kandidatą Laszlo Trocsanyi EP nariai atmetė dėl interesų konflikto.

V. Orbanas interviu taip pat apkaltino už imigraciją pasisakančius visuomenės veikėjus, ypač – vengrų kilmės JAV milijardierių George'ą Sorosą, neva bandžius užblokuoti O. Varhelyi patvirtinimą.

„Faktai rodo, kad G. Sorosas asmeniškai bandė pasiekti aukščiausio lygio politikus, kad tai pasiektų“, – sakė V. Orbanas, nepateikdamas daugiau detalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.