Vengrija vėl atidarė su Serbija jungiančią perėją, prie kurios vyko protestai

Vengrijos policija penktadienį vėl atidarė su Serbija jungiančią perėją, kuri buvo laikinai uždaryta diena anksčiau, ten atvykus didelei grupei migrantų, reikalavusių juos įsileisti.

 Vengrijos policija penktadienį vėl atidarė su Serbija jungiančią perėją, kuri buvo laikinai uždaryta diena anksčiau, ten atvykus didelei grupei migrantų, reikalavusių juos įsileisti.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Vengrijos policija penktadienį vėl atidarė su Serbija jungiančią perėją, kuri buvo laikinai uždaryta diena anksčiau, ten atvykus didelei grupei migrantų, reikalavusių juos įsileisti.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2020, 1:35 PM

Protestas vyko praėjus savaitei po to, kai 60–70 žmonių naktį bandė patekti į Vengriją iš Serbijos per kitą perėją. Tąsyk apsaugos darbuotojams teko paleisti įspėjamųjų šūvių.

Vengrijos policija pranešė, kad nuo gruodžio mėnesio smarkiai padaugėjo bandymų kirsti šalies pietinę sieną.

„Sienos kirtimo punktas Tompos kelyje vėl atidarytas“, – sakoma penktadienį policijos interneto svetainėje paskelbtame pareiškime.

Keli šimtai žmonių, tarp kurių buvo moterų ir mažų vaikų, ketvirtadienį susibūrė tarpinėje juostoje tarp Serbijos ir Vengrijos, reikalaudami, kad Vengrijos pasieniečiai juos įleistų.

„Mes taikiai protestuojame; norime, kad mums būtų leista tęsti mūsų kelionę Vakarų Europos link“, – naujienų portalui HVG.hu sakė vienas iš migrantų.

Dalis žmonių teigė, kad jie atvyko Sirijos, Afganistano ir Jemeno, ir grasino likti teritorijoje tarp dviejų sienų, kol bus įleisti.

Per kelias valandas trukusį sėdimąjį protestą migrantai nuo šalčio gynėsi antklodėmis ir glaudėsi palapinėse. Vaikai laikė plakatus su užrašais „Esame paprasti pabėgėliai, o ne nusikaltėliai“ ir „Bėgame nuo karo, ne nuo bado“.

Vėliau jie autobusais buvo nuvežti į priėmimo centrus Serbijoje, naujienų agentūrai AFP sakė Serbijos pabėgėlių komisariato atstovė Svetlana Palič.

Pasak jos, šių migrantų paraiškos bus nagrinėjamos taip pat, kaip ir kitų prieglobsčio prašytojų.

Vengrija nurodo, kad vien praėjusį mėnesį daugiau kaip 3,4 tūkst. kartų bandyta kirsti sieną. 2019 metais tokių atvejų per mėnesį būdavo keli šimtai.

Per 2015 metų migracijos į Europą krizę premjeras Viktoras Orbanas tvora su spygliuota viela viršuje uždarė šią 175 km ilgio sieną, kuri taip pat yra išorinė Europos Sąjungos siena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.