JAV prezidento rinkimų kampanijos „superantradienis“: pagrindiniai faktai

Amerikiečiai, nekantraujantys sužinoti, kuris iš demokratų mes iššūkį prezidentui Donaldui Trumpui lapkritį vyksiančiuose valstybės vadovo rinkimuose, turės aiškesnį vaizdą po vadinamojo superantradienio – vienos svarbiausių dienų prezidento rinkimų kampanijos kalendoriuje.

​Amerikiečiai, nekantraujantys sužinoti, kuris iš demokratų mes iššūkį prezidentui Donaldui Trumpui lapkritį vyksiančiuose valstybės vadovo rinkimuose, turės aiškesnį vaizdą po vadinamojo superantradienio – vienos svarbiausių dienų prezidento rinkimų kampanijos kalendoriuje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Amerikiečiai, nekantraujantys sužinoti, kuris iš demokratų mes iššūkį prezidentui Donaldui Trumpui lapkritį vyksiančiuose valstybės vadovo rinkimuose, turės aiškesnį vaizdą po vadinamojo superantradienio – vienos svarbiausių dienų prezidento rinkimų kampanijos kalendoriuje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Bernie Sandersas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Bernie Sandersas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-03-02 11:08

Keturios iš pusšimčio valstijų jau balsavo, tačiau kovo 3-ioji yra išskirtinė pirminių rinkimų proceso diena, kai savo balsus galės atiduoti dešimtys milijonų amerikiečių.

Šis balsavimų maratonas gali tapti lūžio tašku šiuo metu pirmaujančiam demokratų pretendentui Bernie Sandersui, galinčiam išsiveržti į priekį jau neįveikiamu atotrūkiu, arba buvusiam viceprezidentui Joe Bidenui, siekiančiam dramatiško sugrįžimo į lyderio pozicijas.

Pergalei per „superantradienio“ maratoną pasiekti reikia didžiulio įdirbio tose valstijose, kur vyks balsavimai, lėšų ir gero įsibėgėjimo.

Senatorėms Elizabeth Warren ir Amy Klobuchar trečiadienį ryte teks priimti sunkų sprendimą: ar tęsti kovą nepaisant nepalankių prognozių, ar visgi pasitraukti iš varžybų.

Sekmadienį apie savo pasitraukimą iš kovos dėl teisės tapti Demokratų partijos kandidatu prezidento rinkimuose paskelbė buvęs Saut Bendo Indianoje meras Pete'as Buttigiegas.

Žemiau pateikiame pagrindinius faktus apie „superantadienio“ balsavimus.

Keturiolika mūšio laukų

Antradienį pirminiai rinkimai vyks valstijose, išsibarsčiusiose po visą šalį, pradedant labiausiai į šiaurės rytus nutolusiu, retai apgyvendintu Meinu ir baigiant daugiausiai gyventojų – 40 mln. – turinčia progresyvia Kalifornija šalies vakarinėje pakrantėje.

Itin geidžiamas prizas bus ir laimėjimas šalies pietuose esančiame Teksase, turinčiame 29 mln. gyventojų. Balsuos ir Virdžinija, Šiaurės Karolina, Alabama bei Koloradas.

Pirminiai rinkimai taip pat vyks Arkanzase, Masačusetse, Minesotoje, Oklahomoje, Tenesyje, Jutoje ir Vermonte.

Be šių 14-os valstijų, taip pat balsuos Amerikos Samoa – JAV valda Polinezijoje – ir užsienyje gyvenantys demokratai.

„Superantradienio“ rinkimų maratonas, atspindintis šalies socialinę ir ekonominę įvairovę, suteikia kandidatams progą pademonstruoti savo gebėjimus palenkti į savo pusę skirtingų socialinių sluoksnių rinkėjus įvairiuose šalies regionuose.

Balsų skaičiavimas gali užtrukti visą naktį.

Trečdalis visų delegatų

Antradienį bus išrinkti net trečdalis delegatų, oficialiai rinksiančių Demokratų partijos kandidatą varžytis prezidento rinkimuose, todėl tai yra itin svarbi diena JAV rinkimų kalendoriuje.

Kad būtų išrinktas partijos kandidatu dalyvauti prezidento rinkimuose, pretendentas turi užsitikrinti absoliučios daugumos delegatų – 1 991 – palaikymą. Delegatai paskirstomi proporcingai pagal balsavimų pirminiuose rinkimuose ir bendruomenių sueigose rezultatus.

Kol kas buvo išrinkti tik 155 delegatai. Antradienį bus išrinkti net 1 357 delegatai.

B. Sandersas pirmauja viešosios nuomonės apklausose Kalifornijoje (415 delegatų) ir Teksase (228 delegatai). Antradienį sėkmingai pasirodęs šiose valstijose, kairiųjų pažiūrų senatorius gali suduoti triuškinamą smūgį savo varžovams.

Kandidatai turi peržengti partijos nustatytą 15 proc. balsų slenkstį delegatams užsitikrinti.

Oficialus M. Bloombergo debiutas

Buvęs Niujorko meras milijardierius Michaelas Bloombergas praleido keturis pirmuosius balsavimus, tačiau rinkimų agitacijai jau išleido rekordinę sumą – 500 mln. JAV dolerių (455,5 mln. eurų).

Po „superantradienio“ paaiškės, ar šis neįprastas jo gambitas pasiteisino.

Itin nesėkmingas pirmasis pasirodymas debatuose vasario viduryje ir neįtikinamas antrasis pasirodymas praėjusį antradienį susilpnino M. Bloombergo pozicijas viešosios nuomonės apklausose, tačiau visos šalies mastu jis tebėra trečioje vietoje po B. Sanderso ir J. Bideno.

Suvažiavimas

Partijos kandidatas prezidento rinkimuose bus oficialiai išrinktas Demokratų nacionaliniame suvažiavime, kuris liepos 13–16 dienomis vyks Milvokyje Viskonsino valstijoje.

Vis labiau tikėtina, kad suvažiavimo metu dėl partijos kandidato statuso virs įnirtinga kova.

B. Sandersas tvirtina, kad pretendentas, atvykstantis į suvažiavimą su didžiausiu skaičiumi delegatų, turi būti paskelbtas oficialiu partijos kandidatu nepriklausomai nuo to, ar jau yra užsitikrinęs absoliučios daugumos delegatų palaikymą.

Jo varžovai reikalauja, kad partija laikytųsi savo taisyklių, kurios numato, kad jei nė vienas iš kandidatų per pirminius rinkimus neužsitikrina daugumos plius vieno delegato palaikymo, per nacionalinio suvažiavimo antrąjį balsavimą delegatai jau gali balsuoti ir už kitą kandidatą.

Be to, antrajame balsavime jau galės dalyvauti ir maždaug 771 „superdelegatas“. Tai partijos nacionalinio komiteto pareigūnai ir lyderiai, galintys balsuoti savo nuožiūra.

Turint galvoje, kad „superdelegatai“ paprastai yra partijos isteblišmento nariai, jų dalyvavimas gali būti nepalankus B. Sandersui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.