Kremlius tikisi, kad JAV respublikonai neįgyvendins siūlymų dėl naujų sankcijų Rusijai

Maskva tikisi, kad JAV Respublikonų partijos siūlymai paskelbti Rusijai naujų sankcijų liks tik pareiškimais ir nebus įgyvendinti, ketvirtadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Maskva tikisi, kad JAV Respublikonų partijos siūlymai paskelbti Rusijai naujų sankcijų liks tik pareiškimais ir nebus įgyvendinti, ketvirtadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Maskva tikisi, kad JAV Respublikonų partijos siūlymai paskelbti Rusijai naujų sankcijų liks tik pareiškimais ir nebus įgyvendinti, ketvirtadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-06-11 15:29, atnaujinta 2020-06-11 16:09

„Stebime pranešimus apie tokias kalbas ir siūlymus dėl naujų suvaržymų. Apskritai tokius suvaržymus laikome neteisėtais tarptautinės teisės požiūriu, ir, žinoma, tegalime apgailestauti dėl naujų postūmių, kuriuos tam tikri asmenys mėgina suteikti Amerikos politikai“, – pareiškė D. Peskovas.

Taip jis komentavo respublikonų siūlymą Rusijai taikyti naujas sankcijas, kurios būtų visų laikų griežčiausios.

„Tai, žinoma, niekaip nepadeda normalizuoti mūsų dvišalių santykių. Tikimės, kad šie planai išliks pareiškimų lygyje ir niekaip neišsipildys“, – pažymėjo D. Peskovas.

Pasak jo, Maskvos ir Vašingtono ryšių tema nuolat skamba JAV laikotarpiu iki rinkimų.

„Be abejo, artėjant, vykstant rinkimų kampanijai JAV tradiciškai mūsų šalis bei dvišaliai Rusijos ir Amerikos santykiai amerikiečių politikams tampa tokia sakralia auka, kurią būtina atlikti, norint pasiekti kokios nors sėkmės rinkimų reikaluose. Dėl to apgailestaujame“, – kalbėjo Kremliaus atstovas.

„Griežčiausios iš kada nors siūlytų“

Trečiadienį Atstovų Rūmų respublikonai paskelbė ataskaitą apie nacionalinio saugumo strategiją, JAV vaidmens stiprinimą ir kovą su pasaulinėmis grėsmėmis. Dokumente siūloma įvesti „griežčiausias kada nors pasiūlytas“ sankcijas Rusijai, Iranui ir Kinijos komunistų partijai.

Kalbant apie Maskvą, strategijoje yra „siūlymas įvesti antrines sankcijas Rusijos naftos ir dujų projektams, Rusijos valstybės skolai, prorusiškoms struktūroms kitose šalyse, taip pat Rusijos, kaip terorizmo rėmėjos, apibrėžimą“.

Be to, ataskaitos autoriai siūlo „tiesiogiai bendrauti su Rusijos žmonėmis ir palaikyti jų demokratijos bei pagarbos žmogaus teisėms siekius“.

Kalbant apie Kiniją, siūloma nubausti Komunistų partijos vadovybę dėl Pekino įtariamų represijų uigūrų mažumos atžvilgiu, taip pat dėl padėties demokratinio judėjimo protestų krečiamame Honkonge.

Ataskaitos autoriai mano, kad šiuo atveju tikslinės priemonės bus veiksmingesnės nei didelio masto muitų priemonės, nes pastarosios neigiamai paveiktų pačias JAV. Be to, siūloma sutrikdyti Kinijos pastangas propagandos srityje ir nebeleisti šiai šaliai įsigyti itin svarbių amerikietiškų technologijų.

Taip pat raginama paskelbti papildomų sankcijų Teheranui ir Persijos įlankos regiono proiranietiškoms struktūroms, tokioms kaip Irake, Sirijoje, Jemene ir Libane veikiančios kovotojų grupuotės.

Iš viso dokumente išvardytos 130 kovos su „agresyviausiais JAV priešininkais pasaulio arenoje“ priemonės.

Ši ataskaita buvo rengiama maždaug pusantrų metų, nurodo autoriai.

Vis tik siūlomos priemonės yra rekomendacinio pobūdžio ir nelaikomos įstatymo projektu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.