V. Orbanas atmetė ES kritiką dėl Vengrijos sienų uždarymo

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį atmetė Briuselio kritiką dėl jo šalies pasirinktinio sienų uždarymo užsieniečiams išaugus užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičiui.

 Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį atmetė Briuselio kritiką dėl jo šalies pasirinktinio sienų uždarymo užsieniečiams išaugus užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičiui.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas penktadienį atmetė Briuselio kritiką dėl jo šalies pasirinktinio sienų uždarymo užsieniečiams išaugus užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičiui.  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2020, 5:00 PM

Nuo draudimo atvykti, turinčio galioti mažiausiai mėnesį, atleidžiamos Čekija, Lenkija ir Slovakija – vadinamosios Višegrado grupės šalys, kurių pozicija dėl Europos Sąjungos klausimų, ypač migracijos, dažnai sutampa.

Budapeštas, neretai atsiduriantis Briuselio taikiklyje, teigia, kad sienų uždarymu, apie kurį staiga buvo pranešta praėjusią savaitę ir kuris įsigaliojo antradienį, siekiama užkirsti kelią infekcijos įvežimui iš užsienio.

„Jie [Briuselyje] gali sakyti ką tik nori, bet, su visu kuklumu, reikalausime, kad po kelių dienų jie laikytųsi mūsų politikos“, – pareiškė V. Orbanas.

„Neįgyvendinę Vengrijos praktikos, jie neturės galimybės sustabdyti epidemijos“, – pabrėžė vyriausybės vadovas.

Aukščiausio rango ES pareigūnai teikia pirmenybę visam blokui taikomiems kelionių apribojimams, todėl oficialiai kreipėsi į Budapeštą dėl jo išimčių taikymo, įspėdami, kad valstybių narių diskriminacija pažeidžia bevizės Šengeno erdvės taisykles.

V. Orbanas penktadienį atkirto, jog „Briuselio biurokratai turi suprasti, kad šios keturios [Višegrado grupės] šalys labai glaudžiai bendradarbiauja epidemiologinėje srityje“.

Vengrijai uždarius savo sienas, prie jų susiformavo automobilių eilės, o vietos žiniasklaida pranešė apie kelis atvejus, kai policija ignoruodama naujas taisykles įleido asmenis iš kitų valstybių.

10 mln. gyventojų turinčią Vengriją koronaviruso protrūkis, palyginti su kitomis Europos šalimis, paveikė nesmarkiai – iki penktadienio joje buvo iš viso nustatyti 7 382 užsikrėtimo ir 621 mirties atvejis.

Vis tik nuo rugpjūčio pabaigos naujų susirgimų skaičius išaugo, o penktadienį buvo užregistruotas vienos paros rekordas – 459 nauji užsikrėtimo atvejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.