S. Cichanouskaja kreipėsi į rusus: Rusijos propaganda bando iškraipyti Baltarusijoje vykstančius įvykius

Baltarusijos opozicijos lyderė ir buvusi kandidatė į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja trečiadienį kreipėsi į Rusijos piliečius, ragindama nepasiduoti Baltarusijoje vykstančių pilietinės visuomenės protestų eigą iškraipančios Rusijos propagandos įtakai. Jos vaizdo įrašas paskelbtas „Telegram“ kanale „Pul Pervoi“.

S. Cichanouskaja kreipėsi į rusus: Rusijos propaganda bando iškraipyti Baltarusijoje vykstančius įvykius.  <br>V.Skaraičio nuotr.
S. Cichanouskaja kreipėsi į rusus: Rusijos propaganda bando iškraipyti Baltarusijoje vykstančius įvykius.  <br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2020, 11:15 AM

„Gerbiami Rusijos piliečiai, baltarusiai ir rusai visada buvo kaimynai ir artimi draugai. Esu tikra, kad tokie liks ir ateityje. Deja, Rusijos propaganda bando maksimaliai iškraipyti Baltarusijoje vykstančius įvykius. Raginu jus nepasiduoti šio melo įtakai ir žinoti tikrąją priežastį, kodėl baltarusių tauta reikalauja Lukašenkos išėjimo.

2020-ųjų prezidento rinkimuose Aliaksandras Lukašenka dalyvavo be jokių šansų būti perrinktam, be realios paramos dėl ilgalaikės ekonomikos krizės ir piliečių nenoro taikstytis su pagrindinių teisių ir laisvių nebuvimu“, – kreipimesi sakė S. Cichanouskaja.

„Dėl to A. Lukašenka pasirinko vienintelę taktiką, kurią žino – neleisti dalyvauti rinkimuose nepriklausomiems kandidatams, grūsti juos į kalėjimus ir tremti iš šalies, taip pat – atsisakyti tarptautinių stebėtojų ir trukdyti Baltarusijos piliečiams teisėtai stebėti rinkimus“, – teigė ji.

Nepaisant šių veiksmų, tikino S. Cichanouskaja, A. Lukašenka pralaimėjo rinkimuose ir visiškai suklastojo jų rezultatus.

„Nustatyta tūkstančiai pažeidimų, yra atvejų, kai kaimyninėse apylinkėse rezultatai yra visiškai priešingi. Viename – 90 proc. už S. Cichanouskają, o kitame – 90 proc. už A. Lukašenką. Tai prieštarauja sveikam protui“, – pareiškė S. Cichanouskaja.

Opozicijos lyderė taip pat pabrėžė, kad A. Lukašenkos nepripažįsta ne tik dauguma užsienio šalių, bet ir patys baltarusiai, kurie masiškai išėjo į gatves protestuoti dėl suklastotų rinkimų rezultatų.

Pasak jos, baltarusių tauta reikalauja trijų dalykų: A. Lukašenkos pasitraukimo, sąžiningų ir skaidrių rinkimų, kuriuose dalyvautų visi kandidatai ir politinių kalinių paleidimo bei Baltarusijos valdžios padarytų nusikaltimų tyrimo.

„Jokiame etape tai nebuvo kova prieš Rusiją ir tokia netaps. Prašau, netikėkite propagandine žiniasklaida ir politikais, tvirtinančiais priešingai. Labai svarbu nesugadinti santykių tarp mūsų tautų. Baltarusiai yra nusiteikę išlaikyti gerus santykius su visais kaimynais, užtikrinant savo pačių šalies suverenitetą.

Mes, baltarusiai, labai dėkingi rusams, kurie palaiko baltarusių tautos kovą už laisvę. Mes nepamiršime nė vieno gesto ar solidarumo akcijos“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kurių rezultatai laikomi suklastotais.

Vos tik paskelbus pirmuosius balsavimo rezultatus, Minske ir kituose Baltarusijos miestuose prasidėjo masinės protesto akcijos, kurios virto susirėmimais su milicijos darbuotojais. Buvo sulaikyti tūkstančiai žmonių, nukentėjo daug demonstrantų. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.