A. Merkel antradienį Berlyne susitiks su Baltarusijos opozicijos lydere S. Cichanouskaja

Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį Berlyne priims buvusią kandidatę Baltarusijos prezidento rinkimuose Sviatlaną Cichanouskają, kuri anksčiau šią savaitę susitiko su Prancūzijos prezidentu.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį Berlyne priims buvusią kandidatę Baltarusijos prezidento rinkimuose Sviatlaną Cichanouskają, kuri anksčiau šią savaitę susitiko su Prancūzijos prezidentu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį Berlyne priims buvusią kandidatę Baltarusijos prezidento rinkimuose Sviatlaną Cichanouskają, kuri anksčiau šią savaitę susitiko su Prancūzijos prezidentu.<br>V.Skaraičio nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>A.Matskevich / Pixabay nuotr.
Protestai Baltarusijoje.<br>A.Matskevich / Pixabay nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-10-02 14:00

A. Merkel ir S. Cichanouskajos diskusijos pagrindinė tema bus „padėtis Baltarusijoje po prezidento rinkimų“, sakė A. Merkel atstovė Ulrike Demmer.

A. Merkel yra sakiusi, kad Vokietija, kuri šį pusmetį pirmininkauja Europos Sąjungai, nepripažįsta ginčijamų Baltarusijos rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių nugalėtoju oficialiai buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka.

Jam deklaravus, kad jis surinko 80 proc. balsų ir gavo mandatą šeštai kadencijai, Baltarusijoje kilo beprecedenčiai protestai. Milicija sulaikė tūkstančius protestuotojų; sulaikytieji pranešė apie kankinimus ir smurtą.

A. Merkel ne kartą smerkė Baltarusijos vyriausybės smurtą prieš protestuotojus ir gyrė demonstracijose dalyvaujančių baltarusių moterų drąsą palaikant opoziciją.

„Matydama... moterų, kurios eina į gatves dėl laisvo gyvenimo be korupcijos, drąsą, galiu tik pasakyti: žaviuosi tuo ir man tai išties daro įspūdį“, – trečiadienį Vokietijos parlamentarams sakė A. Merkel.

S. Cichanouskaja į politines kovas įsitraukė tik po to, kai jos vyrui Siarhejui, populiariam tinklaraštininkui, buvo uždrausta užregistruoti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose ir jis buvo areštuotas dėl to, kad esą rezgė sąmokslą nuversti vyriausybę.

Po rinkimų S. Cichanouskaja paskelbė pergalę ir apkaltino A. Lukašenką suklastojus rinkimų rezultatus. Netrukus ji, spaudžiama valdžios, pasitraukė į Lietuvą.

38 metų S. Cichanouskaja taip pat susitiko su lyderiais Lenkijoje ir Lietuvoje, bet jos derybos su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu kol kas sulaukė didžiausio dėmesio.

Prancūzijos lyderis pažadėjo padėti tarpininkauti sprendžiant politinę krizę Baltarusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.