ES teismas: Vengrijos sprendimas uždrausti G. Soroso universitetą yra neteisėtas

Europos Sąjungos aukščiausios instancijos teismas antradienį nusprendė, kad įstatymas dėl užsienio finansuojamų universitetų, kuriuo pasinaudodama Vengrija uždarė garsų, JAV milijardieriaus George'o Soroso finansuojamą universitetą, yra nesuderinamas su Bendrijos teise.

 ES teismas: Vengrijos sprendimas uždrausti G. Soroso universitetą yra neteisėtas  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 ES teismas: Vengrijos sprendimas uždrausti G. Soroso universitetą yra neteisėtas  <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2020, 12:50 PM

„Vengrijos nustatytos sąlygos užsienio aukštojo mokslo institucijoms veikti jos teritorijoje yra nesuderinamos su ES teise“, – nurodė Europos Teisingumo Teismas (ETT).

Vengrijoje gimusio JAV finansininko ir filantropo G. Soroso 1991-aisiais Budapešte įkurtas Vidurio Europos universitetas (CEU) pernai buvo priverstas perkelti didžiąją dali savo veiklos į Vieną. Toks sprendimas buvo priimtas po ilgos ir įnirtingos teisinės kovos, Vengrijos premjero Viktoro Orbano pradėtos 2017 metais.

Vengrijos aukštojo mokslo įstatymas taikomas visoms aukštojo mokslo institucijoms, bet daugelio yra laikomas V. Orbano surengtu CEU puolimu.

G. Sorosas, kuris iš CEU valdybos pirmininko posto pasitraukė 2007 metais, taip pat remia pilietinę visuomenę ir demokratijai palankias iniciatyvas, kritiškai vertinančias V. Orbano konservatyvią ir vis autoritariškesnę vyriausybę.

Europos Komisija dėl šio įstatymo patraukė Vengriją į ETT. Antradienį paskelbtoje Teismo nutartyje sakoma, kad Vengrija negerbė savo įsipareigojimų Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) bei pažeidė ES pagrindinių teisių chartijos nuostatas.

Konkrečiai Budapeštui nederėjo diskriminuoti tokių aukštųjų mokyklų kaip CEU reikalaujant, kad jos organizuotų tokio paties lygio kaip Vengrijoje mokymo programas savo kilmės šalyse – šiuo atveju JAV.

Minimu įstatymu Budapeštas taip pat susiejo užsienio universitetų veiklą Vengrijoje su dvišaliais valstybių susitarimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?