Baltarusijos opozicijos lyderė griežtina toną: vis mažiau kompromisų su režimu

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja pareiškė ultimatumą: Aliaksandras Lukašenka privalo atsistatydinti per dvi savaites, kitaip šalį sukaustys dar neregėti protestai.

S.Cichanouskaja paskelbė ultimatumą Baltarusijos autoritariniam lyderiui.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
S.Cichanouskaja paskelbė ultimatumą Baltarusijos autoritariniam lyderiui.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
S.Cichanouskaja paskelbė ultimatumą Baltarusijos autoritariniam lyderiui.<br>AP/Scanpix nuotr.
S.Cichanouskaja paskelbė ultimatumą Baltarusijos autoritariniam lyderiui.<br>AP/Scanpix nuotr.
S.Cichanouskaja paskelbė ultimatumą Baltarusijos autoritariniam lyderiui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
S.Cichanouskaja paskelbė ultimatumą Baltarusijos autoritariniam lyderiui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 15, 2020, 5:49 PM

S.Cichanouskaja taip pat pareikalavo, kad būtų nutrauktas smurtas ir paleisti politiniai kaliniai. Opozicionierė, laikanti save tikrąja rugpjūčio 9 d. vykusių rinkimų nugalėtoja, tikina paskelbusi Minsko režimui „liaudies ultimatumą“.

„Jeigu mūsų reikalavimai nebus įvykdyti iki spalio 25 dienos, visa šalis pradės taikius protestus, – teigė S.Cichanouskaja. – Spalio 26 d. visose įmonėse prasidės streikas, visi keliai bus užblokuoti, o prekyba valstybinėse parduotuvėse žlugs. Jūs turite tam 13 dienų.“

Ji taip pat pabrėžė, kad visą šį laikotarpį ir toliau tęsis baltarusių protestai, prasidėję prieš daugiau nei du mėnesius.

OMON pareigūnai pastarosiomis savaitėmis sulaikė tūkstančius demonstrantų, kurie pranešė apie kankinimus ir smurtą, kurį jie patyrė areštinėse. Keli žmonės žuvo.

Tarptautinė bendruomenė pasmerkė šį elgesį ir paskatino Vakarų valstybių sankcijas.

Pirmadienį Baltarusijos vidaus reikalų ministerija pagrasino šaudyti į protestuotojus, o tai gerokai padidino du mėnesius tvyrojusią įtampą tarp A.Lukašenkos ir demonstrantų.

Kitą dieną S.Cichanouskaja pabrėžė, kad atėjo laikas baltarusiams pasipriešinti valdžios atstovams po to, kai paskelbė terorą prieš savo žmones.

„Visi, kurie dar nėra priėmę sprendimo pereiti į žmonių pusę, prisideda prie teroro. Turite viešai paskelbti, kad nebepalaikote režimo“, – kalbėjo S.Cichanouskaja.

Šis jos pareiškimas rodo pasikeitusią opozicionierės, sulaukusios Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel palaikymo, retoriką.

Bet nemažai apžvalgininkų abejoja, ar ultimatumas privers trauktis A.Lukašenką ir ar ne per anksti švaistytis tokiais pareiškimais.

Savaitgalį S.Cichanouskajai buvo leista pasikalbėti su įkalintu vyru. Pranešama, jog jis patarė žmonai, kad ji būtų griežtesnė šalies valdžiai.

Visi pagrindiniai A.Lukašenkos kritikai buvo arba įkalinti, arba išvaryti iš šalies. Tarp jų ir S.Cichanouskaja, prieglobstį atradusi Lietuvoje.

Tuo metu S.Cichanouskajos sutuoktinis ir opozicijos aktyvistas Siarhejus Cichanouskis nesitiki būti greitai paleistas iš kalėjimo.

Kaip nepriklausomam naujienų portalui tut.by sakė jo advokatas Viktoras Mackevičius, tai, kad jis kalėjime gali praleisti daugiau laiko nei kiti A.Lukašenkos priešininkai, S.Cichanouskiui buvo pareikšta susitikimo su autoritariniu lyderiu metu.

Po savaitgalį vykusio susitikimo iš sulaikymo izoliatoriaus jau buvo paleisti politologas Jurijus Voskresenskis bei verslininkas Dmitrijus Rabcevičius. Jiems buvo skirtas namų areštas.

Bet opozicijai tai nekelia nusiraminimo – jie ir toliau jaudinasi dėl savo saugumo. Dėl šios priežasties antradienį opozicijos įkurtos Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Siarhejus Dyleuskis pasitraukė į Lenkiją.

Iki šiol bet kokį dialogą su opozicija atmetęs A.Lukašenka susitikimą su politiniais kaliniais KGB izoliatoriuje surengė savaitgalį. Kai kurie Baltarusijos politologai šį veiksmą pavadino lyderio silpnumo ženklu.

Parengta pagal „The Moscow Times“, „Tut.by“, ELTA informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.