Baltarusijos opozicijos lyderė teigia esanti „patenkinta“ streiku

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja trečiadienį teigė, kad ji kol kas yra „patenkinta“ anksčiau šią savaitę pradėtu masiniu visuotiniu streiku Baltarusijoje, tačiau mano, kad dėl policijos bauginimų streike dalyvavo mažiau, nei tikėtasi, žmonių.

S.Cichanouskaja.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
S.Cichanouskaja.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
S.Cichanouskaja.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Cichanouskaja.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
S.Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Cichanouskaja.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 28, 2020, 4:30 PM, atnaujinta Oct 28, 2020, 4:57 PM

Opozicija Baltarusijoje pirmadienį pradėjo visuotinį streiką, nes pasibaigė prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai jos pateikto ultimatumo atsistatydinti terminas.

„Turiu pasakyti, kad, žinoma, viską galima padaryti geriau. Norime, kad visa šalis sukiltų per šį nacionalinį streiką. Tačiau mes tikrai esame pagerbti ir dėkingi kiekvienam asmeniui ir darbuotojui, kuris dalyvavo šiame streike. Esu patenkinta viskuo, nes tai yra tai, kaip Baltarusijos žmonės parodo savo požiūrį į šį režimą ir kaip jie yra pasiruošę kovoti su šia diktatūra“, – sakė S. Cichanouskaja.

Baltarusijoje nuo prezidento rinkimų, kurie laikomi suklastotais autoritarinio prezidento A. Lukašenkos naudai, nerimsta nematyto masto protestai.

Baltarusijos opozicija visuotinį streiką pradėjo pirmadienį, šalies prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai ignoravus jos reikalavimą atsistatydinti iki sekmadienio.

„Turiu pasakyti, kad, žinoma, viską galima padaryti geriau. Norime, kad per šį nacionalinį streiką sukiltų visa šalis“, – sakė S. Cichanouskaja.

„Bet esam tikrai pagerbti ir (dėkingi) kiekvienam asmeniui, kiekvienam streike dalyvavusiam darbininkui“, – nurodė buvusi opozicijos kandidatė į prezidentus.

„Esu viskuo patenkinta, nes taip Baltarusijos žmonės rodo, koks yra jų požiūris į režimą ir kaip jie yra pasiruošę kovoti su šia diktatūra“, – sakė ji.

Per juos žuvo keli žmonės, tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti. 38-erių opozicijos veikėja S. Cichanouskaja tvirtina laimėjusi rugpjūčio 9 d. surengtus Baltarusijos prezidento rinkimus. Saugumo sumetimais ji išvyko iš Baltarusijos į Lietuvą.

Baltarusijos vidaus reikalų ministras: šalyje vyksta „karas“

Opozicijos šalininkų protestų krečiamos Baltarusijos vidaus reikalų ministras Juryjus Karaevas trečiadienį pareiškė, kad šalyje vyksta „karas“ ir kad teisėsaugos pareigūnai privalo būti pasiruošę naudoti prieš demonstrantus letalinę ginkluotę.

Po rugpjūčio 9-ąją įvykusių ginčijamų prezidento rinkimų, kurių nugalėtuoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, valdžiai slopinant demonstracijas žuvo keli žmonės, dar tūkstančiai buvo areštuoti, taip pat pasirodė šiurpių sulaikytųjų pasakojimų apie smurtą kalėjimuose. Režimas taip pat grasino pradėti naudoti prieš demonstrantus kovinius šaudmenis

„Milicininko vos nenužudė, o jis tik tada paleidžia į orą perspėjamuosius šūvius. Kodėl taip yra? Man sakoma, kad mūsų milicininkai kol kas nebuvo pasirengę nužudyti kaimyno iš savo kaimo, kraštiečio, savo rajono gyventojo“, – J. Karaevas sakė interviu politologui Aliaksandrui Sasnouskiui.

Anot ministro, per 26 prezidento A. Lukašenkos valdymo metus Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai buvo pasirengę „elgtis tik humaniškai“, bet „tai iškrėtė žiaurų pokštą“.

„Dabar situacija pasikeitė – vyksta karas... Atvirai ir įžūliai daroma įtaka, skatinama nebaudžiamumo ir baimės stoka. Ir mes vis dar įsisiūbuojame“, – pareiškė J. Karajevas.

VRM vadovas pabrėžė, kad savo užduotimi laiko būtinybę įtikinti kiekvieną milicininką, kad jo gyvenimas ir šeimos gerovė priklauso nuo to, „kaip greitai ir ryžtingai ištrauksi ginklą ir nustatysi, kad jau esi žudomas“.

Vis tik J. Karajevas patikino, jog „koviniai ginklai visų pirma naudojami nusikaltėlio veiksmams stabdyti, kai visi kiti metodai yra išsekę“ ir pabrėžė, kad Baltarusijos milicininkai kovinius šaudmenis naudoja paskiausiai.

Ministras priminė, kad saugumo pajėgos turi ir nemirtinų ginklų arsenalą: neginkluotus kovos būdus, gumines lazdas, ašarines dujas, vandens patrankas ir antrankius.

„Kad nieko neištiktų šokas: esame įpratę, kad Vakarų šalyse [demonstrantai] vaikomi vandens patrankomis. Tačiau pas mus vandens patranka kažkodėl sukelia šoką. Tai tiesiog dažytas vanduo, skirtas pykčiui kiek atvėsinti“, – sakė jis.

Ministro teigimu, nekalbama, kad koviniai ginklai bus naudojami „beatodairiškai prieš bet ką, prieš taikius protestuotojus“.

Tačiau, pasak jo, jei „asmuo įvykdo diversiją ar teroro aktą, užpuola milicijos pareigūną, ne tik priešinasi jam, bet ir griebiasi smurto, natūralu, kad jį būtina sustabdyti visu turimu arsenalu – nuo fizinės jėgos iki kovinių ginklų“.

Baltarusijoje jau trečią mėnesį vyksta masiniai protestai dėl prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Buvusi kandidatė į prezidentus Sviatlana Cichanouskaja buvo paskelbusi Minskui ultimatumą, ragindama šalį nuo spalio 26 dienos streikuoti, jei A. Lukašenka nenutrauks smurto prieš protestuotojus ir neatsistatydins.

Ypatingai masinės demonstracijos paprastai rengiamos sekmadieniais, kuomet vien Minske į gatves išeina apie 100 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.