Brazilijos Kongresas naujaisiais lyderiais išsirinko J. Bolsonaro sąjungininkus

Brazilijos Kongresas pirmadienį vadovauti Senatui ir žemiesiems rūmams išrinko du prezidento Jairo Bolsonaro sąjungininkus.

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2021, 12:57 PM

Tai yra svarbi pergalė kraštutinių dešiniųjų lyderiui, 2022 metais sieksiančiam perrinkimo naujai kadencijai.

Arthuras Lira iš partijos „Progressistas“ (PP) per pirmą balsavimų ratą buvo išrinktas Deputatų Rūmų pirmininku. Jis gavo 302 balsus iš 513. Anksčiau demokratas Rodrigo Pacheco 57 balsais iš 81 buvo išrinktas Senato pirmininku.

J. Bolsonaro socialiniame tinkle „Twitter“ gyrė rezultatus ir paskelbė nuotraukų, kuriose yra įsiamžinęs su naujaisiais Kongreso lyderiais.

Prezidentas buvo asmeniškai įsitraukęs į kovas dėl vadovavimo Kongresui, stengdamasis pataisyti santykius su parlamentu ir išvengti 61 jo apkaltos prašymo.

Senato ir Deputatų Rūmų pirmininkai, kuriuos jų kolegos išrenka dvejiems metams, yra svarbios Brazilijos politikos figūros, turinčios įgaliojimus nuspręsti, kurie įstatymo projektai pateikiami balsavimui.

Žemųjų parlamento rūmų pirmininkas taip pat gali priimti prašymus surengti prezidento apkaltą arba jų nepriimti. Tai ne smulkmena „atogrąžų Trumpu (Trampu)“ vadinamam Brazilijos lyderiui, kuris, įpusėjęs savo ketverių metų kadenciją, sulaukė dešimčių tokių prašymų.

A. Lira pažadėjo „neutraliai“ vadovauti Deputatų Rūmams ir paprašė tylos minute pagerbti COVID-19 aukas.

Prezidentui, kuris šiuo metu neturi politinės partijos, buvo sunku prastumti įstatymus Kongrese, o jo populiarumas smunka, šaliai grumiantis su didele antrąja COVID-19 banga.

2018 metų rinkimus J. Bolsonaro laimėjo parėmus verslo sektoriui, žadėdamas prastumti ilgai atidėliotą privatizavimo ir taupymo reformų programą. Tačiau dėl šios darbotvarkės jis praktiškai nepadarė jokios pažangos. Vietoje to ekonomika smarkiai nukentėjo nuo pandemijos, kuriai J. Bolsonaro nuolat neteikdavo didelės reikšmės. Jis ilgą laiką priešinosi karantino priemonių įvedimui, tvirtindamas, kad ekonominė žala bus blogiau už ligą.

Sociologinių tyrimų agentūros „Datafolha“ sausio 20-21 dienomis vykdytos apklausos rezultatai parodė, kad rinkėjų parama J. Bolsonaro nuo gruodį buvusių 37 proc. sumažėjo iki 31 procento. Tai didžiausias smukimas per vieną mėnesį nuo jo administracijos darbo pradžios.

Remiantis apklausos rezultatais, respondentų, prezidento darbą vertinančių blogai arba labai blogai, skaičius nuo gruodį buvusių 32 proc. išaugo iki 40 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.