Baltarusijos opozicija tikisi, kad nauji rinkimai šalyje įvyks rudenį

Baltarusijos opozicija tikisi, kad šalyje jau šį rudenį bus surengti nauji rinkimai, telefonu bendraudama su JAV Valstybės departamento patarėju Dereku Chollet sakė opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Per pokalbį taip pat buvo aptartas planuojamas S. Cichanouskajos vizitas į JAV.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Per pokalbį taip pat buvo aptartas planuojamas S. Cichanouskajos vizitas į JAV.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2021, 5:26 PM

„Cichanouskaja pabrėžė, kad Baltarusijos demokratinių jėgų tikslas yra nauji laisvi ir sąžiningi rinkimai jau šių metų rudenį. Taip pat svarbu sustabdyti smurtą, paleisti politinius kalinius ir grąžinti žmonėms teisę rinktis. Šiuos tikslus įmanoma pasiekti per dialogą su Baltarusijos visuomene“, – trečiadienį susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė buvusios kandidatės į prezidentus atstovai.

Per pokalbį taip pat buvo aptartas planuojamas S. Cichanouskajos vizitas į JAV.

Per pokalbį su D. Chollet baltarusių opozicijos lyderė pasakojo „apie naujausius žurnalistų ir aktyvistų teismus Baltarusijoje, išpuolį prieš žmogaus teisių centrą „Viasna“ ir vietos lyderių persekiojimą“. Ji taip pat „pranešė apie naujausias represijų kampanijas prieš žurnalistus, aktyvistus, verslininkus“.

Pranešime taip pat sakoma, kad „S. Cichanouskaja su D. Chollet aptarė [Baltarusijos] demokratijos akto įgyvendinimą [Jungtinėse Valstijose], JAV sankcijų Lukašenkos režimui atnaujinimą ir išplėtimą, derybų organizavimą ESBO platformoje“.

„Cichanouskaja paragino JAV ir visą tarptautinę bendruomenę veikti greitai ir darniai“, – pabrėžiama pranešime.

Pažymima, kad tai buvo antras oficialus jos kontaktas su naujosios JAV administracijos atstovais.

S. Cichanouskaja savo kandidatūrą dalyvauti rinkimuose iškėlė vietoje savo vyro, valdžiai užkirtus jam kelią siekti prezidento posto ir jį suėmus. Remiantis oficialiai paskelbtais rinkimų rezultatais, ji rinkimuose užėmė antrą vietą ir sulaukė daugiau nei 10 proc. rinkėjų palaikymo. 

Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais, o tikrąja jų laimėtoja laiko politikos naujokę.

Baltarusijoje nuo rugpjūčio 9 dienos vyksta beprecedenčiai protestai dėl prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Protestuotojai reikalauja jo atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų organizavimo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Leading the change in sustainable business
Gyvai
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?