S. Cichanouskajos vyrui ir kitiems Baltarusijos opozicijos lyderiams iškelti kaltinimai

Baltarusijos tyrimų komitetas ketvirtadienį pranešė baigęs baudžiamąjį tyrimą byloje prieš opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos vyrą tinklaraštininką Siarhejų Cichanouskį, opozicionierių Mikalajų Statkevičių ir jų bendražygius bei suformulavęs jiems galutinius kaltinimus.

S. Cichanouskis ir keletas jo šalininkų pernai gegužės 29 dieną buvo sulaikyti Gardine per akciją S. Cichanouskajos kandidatūrai palaikyti, o teismas vėliau nurodė juos suimti.<br>TASS/Scanpix nuotr.
S. Cichanouskis ir keletas jo šalininkų pernai gegužės 29 dieną buvo sulaikyti Gardine per akciją S. Cichanouskajos kandidatūrai palaikyti, o teismas vėliau nurodė juos suimti.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 11, 2021, 11:01 AM

„Siarhejui Cichanouskiui iškelti galutiniai kaltinimai“, sakoma komiteto tinklalapyje ir nurodoma, kad į prezidento postą pernai siekęs kandidatuoti tinklaraštininkas kaltinamas masinių neramumų organizavimu, nesantaikos visuomenėje kurstymu, trukdymu Centrinės rinkimų komisijos (CRK) darbu ir šiurkščių viešosios tvarkos pažeidimų organizavimu.

Rinkimų pareigūnai praeitais metais atmetė S. Cichanouskio mėginimą balotiruotis į prezidentus. Vietoje vyro savo kandidatūrą iškėlė S. Cichanouskaja, bet rinkimų nugalėtoju vėl paskelbus nuo 1994 metų šaliai vadovaujantį autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką ji buvo priversta pasitraukti į Lietuvą.

S. Cichanouskis ir keletas jo šalininkų pernai gegužės 29 dieną buvo sulaikyti Gardine per akciją S. Cichanouskajos kandidatūrai palaikyti, o teismas vėliau nurodė juos suimti.

Anot Tyrimų komiteto, S. Cichanouskis ruošėsi kurstyti masinius neramumus laikotarpiu po rinkimų.

„Cichanouskis per „Youtube“ kanalą „Strana dlia žizni“ („Šalis gyvenimui“) ir to paties pavadinimo „Telegram“ kanalą atvirai ragino smurtauti prieš valdžios ir teisėsaugos organų atstovus, taip pat savo pasisakymais kurstė socialinę nesantaiką ir visuomenės susiskaldymą socialiniu pagrindu“, – sakoma įstaigos pranešime.

Tyrėjų nuomone, gegužę S. Cichanouskis trukdė Centrinės rinkimų komisijos darbui, grasindamas jos pirmininkei Lidzijai Jarmošynai.

„Taip pat nustatyta, kad 2020 metų gegužę Gardine kaltinamieji, prisidengdami parašų rinkimo piketu, organizavo neteisėtą masinį renginį, kurį lydėjo šiurkštūs viešosios tvarkos pažeidimai, smurtas prieš vidaus reikalų darbuotojus, akivaizdus nepaklusimas valdžios atstovams“, – sakoma pranešime.

„Atsižvelgiant, kad Cichanouskio ir jam artimų asmenų veiksmų žala vertinama daugiau kaip 3,5 mln. Baltarusijos rublių (1,13 mln. eurų), kaltinamųjų turtas ir lėšos buvo areštuotos“, – pridūrė Tyrimų komitetas.

Pagal sunkiausią iš pateiktų kaltinimų S. Cichanouskiui galėtų būti skirta iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Baltarusijos žmogaus teisių aktyvistai yra pripažinę S. Cichanouskį ir toje pačioje byloje apkaltintus jo bendražygius politiniais kaliniais.

Šalį nuo rugpjūčio 9 dienos krečia beprecedenčiai protestai dėl prezidento rinkimų, kuriuos A. Lukašenkos oponentai laiko suklastotais ir teigia, jog tikroji jų nugalėtoja yra politikos naujokė S. Cichanouskaja.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų organizavimo.

Baltarusijos saugumo pajėgos ėmėsi griežtų represijų prieš protestuotojus, sulaikė demonstrantų ir privertė daug kitų opozicijos lyderių palikti šalį.

Europos Sąjunga ir JAV dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš taikius protestuotojus paskelbė sankcijų A. Lukašenkai ir kai kuriems kitiems Minsko režimo nariams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.