Kremlius „apgailestauja“ dėl Europos planų vengti Baltarusijos oro erdvės

Kremlius antradienį pareiškė, kad apgailestauja dėl Europos planų nutraukti tiesioginį oro susisiekimą su Baltarusija ir vengti Baltarusijos oro erdvės, kai Minske buvo priverstinai nutupdytas bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, kuriuo skrido vienas opozicijos aktyvistas.

Iš Atėnų į Vilnių skirdęs lėktuvas buvo nutupdytas Baltarusijos sostinėje dėl neva lėktuve esančios bombos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Iš Atėnų į Vilnių skirdęs lėktuvas buvo nutupdytas Baltarusijos sostinėje dėl neva lėktuve esančios bombos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2021, 2:52 PM

Iš Atėnų į Vilnių skirdęs lėktuvas buvo nutupdytas Baltarusijos sostinėje dėl neva lėktuve esančios bombos.

Šis incidentas sukėlė tarptautinį pasipiktinimą, ES oro vežėjai nutraukė susiekimą su Baltarusija, o Europos lyderiai perspėjo dėl planuojamų naujų sankcijų Minskui.

„Galime tik apgailestauti – bet kuriai bendrovei yra labai brangu apskristi gana didelės šalies, esančios Europos centre, teritoriją“, – žurnalistams pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Galiausiai už šias rekomendacijas sumokės lėktuvų keleiviai, kuriems teks ore išbūti papildomą pusvalandį ar valandą“, – sakė jis.

Baltarusijos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai jau taikomos Europos Sąjungos ir JAV sankcijos dėl susidorojimo su protestuotojais, išėjusiais į gatves po praėjusį rugpjūtį įvykusių valstybės rinkimų, kuriuos Vakarų šalys ir opozicija laiko suklastotais.

Nutupdytu orlaiviu skridęs Baltarusijos opozicijos tinklaraštininkas Ramanas Pratasevičius buvo suimtas Minsko oro uoste. Pasak pareigūnų, jis laikomas kardomojo kalinimo įstaigoje.

Taip pat sulaikyta drauge skridusi jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė S. Sapega.

D. Peskovas pareiškė, kad „tikisi, jog artimiausioje ateityje“ jis bus paleista.

„Deja, mūsų piliečiai sulaikomi įvairiuose pasaulio vietose. Mes visada teikiame jiems teisinę pagalbą“, – patikino jis.

26 metų R. Pratasevičius 2019 metais pabėgo į užsienį, iš kur jis kartu su partneriu vadovavo „Telegram“ kanalui „Nexta“ – svarbiai Baltarusijos opozicijos žiniasklaidos priemonei, padėjusiai mobilizuoti protestuotojus.

Baltarusijoje jis kaltinamas organizavęs masinius neramumus. Už tokį nusikaltimą, jam gali grėsti iki 15 metų laisvės atėmimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.