Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Dauningo gatvėje susitiks su Vengrijos premjeru

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas penktadienį susitinka su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu, nors sulaukė kritikos dėl kvietimo šiam griežtosios linijos šalininkui atvykti į Dauningo gatvę.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 28, 2021, 1:53 PM, atnaujinta May 28, 2021, 1:54 PM

B. Johnsono biuras nurodė, kad tai įprastas susitikimas su didelės Europos Sąjungos valstybės lyderiu. JK ministro pirmininko atstovas Maxas Blainas sakė, kad „bendradarbiavimas su Vengrija yra gyvybiškai svarbus JK klestėjimui ir saugumui“.

Tačiau jis pridūrė, kad B. Johnsonas nedvejodamas kels žmogaus teisių klausimus V. Orbanui – prieš imigraciją nusistačiusiam nacionalistui, kuris ėmėsi griežtų priemonių prieš žiniasklaidą ir teismų laisvę, o imigrantus musulmonus yra pavadinęs įsiveržėliais, keliančiais grėsmę Europos krikščioniškam kultūriniam identitetui.

„Visais žmogaus teisių klausimais nevengiame jų užduoti. Ministras pirmininkas yra pasmerkęs tuos konkrečius komentarus, kurie buvo kurstantys nesantaiką ir neteisingi“, – sakė M. Blainas.

B. Johnsonas reguliariai kalbasi su ES lyderiais, bet nuo pandemijos pradžios surengė palyginti nedaug susitikimų akis į akį. Praėjusį kartą toks susitikimas buvo surengtas su Airijos ministru pirmininku Michealu Martinu anksčiau šį mėnesį.

Opozicinės leiboristų partijos atstovė užsienio politikos klausimams Lisa Nandy sakė, kad B. Johnsonas turėtų kelti klausimus dėl V. Orbano „kartotinių bandymų pakenkti demokratijos vertybėms“.

„Jei šie aktai nebus tvirtai atmesti, tai prilygs raudonojo kilimo patiesimui“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.