Rusija kaltina „Google“ ir „Apple“ kišimusi į jos rinkimus

Rusija ketvirtadienį pareiškė, kad technologijų milžinių „Google“ ir „Apple“ atsisakymas pašalinti kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno „Išmaniojo balsavimo“ programėlę prieš rinkimus gali būti laikomas kišimusi į šalies vidaus reikalus.

 Rusija kaltina „Google“ ir „Apple“ kišimusi į jos rinkimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusija kaltina „Google“ ir „Apple“ kišimusi į jos rinkimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2021, 10:43 PM

Artėjant vėliau šį mėnesį numatytiems parlamento rinkimams, iš jų eliminuoti beveik visi balsingiausi Kremliaus kritikai, įskaitant A. Navalno sąjungininkus.

Praėjusį mėnesį Rusijos žiniasklaidos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ pareikalavo, kad „Google“ ir „Apple“ pašalintų A. Navalno programėlę iš savo parduotuvių.

Ketvirtadienį tarnyba dar labiau padidino spaudimą Vakarų technologijų milžinėms pareiškusi, kad jos gali būti patrauktos baudžiamojon atsakomybėn, jeigu ir toliau atsisakys paklusti Rusijos įstatymams.

„Baudžiamoji atsakomybė yra numatyta už organizavimą ir dalyvavimą Rusijoje uždraustų ekstremistinių organizacijų darbe“, – sakoma „Roskomnadzor“ pareiškime.

Programėlės neblokavimas „gali būti laikomas kišimusi“ į Rusijos rinkimus ir privesti iki didelių baudų, perspėjama jame.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė, kad JAV technologijų milžinių Rusijos pareigūnų prašymų pašalinti „neteisėtą turinį“ ignoravimas darosi „sisteminis“.

„Toks arogantiškas, selektyvus elgesys ir demonstratyvus nepaisymas įgaliotų Rusijos struktūrų daugybės prašymų dėl ekstremistiniu pripažinto turinio [pašalinimo] tampa tikrai nepriimtinas “, – sakė ji žurnalistams.

Šiais metais opozicionieriaus A. Navalno organizacijos buvo paskelbtos „ekstremistinėmis“ ir uždraustos, o visi jo artimiausi bendražygiai pabėgo iš šalies.

Vėliau Rusijos žiniasklaidos priežiūros tarnyba užblokavo dešimtis su A. Navalnu siejamų svetainių, įskaitant jo pagrindinį tinklapį Navalny.com.

Savo pranešime iš kalėjimo A. Navalnas paragino šalininkus atsisiųsti „Išmaniojo balsavimo“ programėlę, kuria siekiama padėti rusams balsuoti už kandidatus, turinčius geriausius šansus įveikti su Kremliumi ir „Vieningąja Rusija“ susijusius politikus artėjančiuose rinkimuose.

Populiarumą prarandanti valdančioji partija „Vieningoji Rusija“ dėl šios „išmaniojo balsavimo“ taktikos prarado mandatų per pastaruosius vietos valdžios rinkimus.

„Jeigu ką nors galima pavadinti „kišimusi į Rusijos rinkimus“ – tai yra „Roskomnadzor“ bandymas blokuoti „išmaniojo balsavimo“ programėlę, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė A. Navalno atstovė Kira Jarmyš. – Atsiųskite ją kuo greičiau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.