Brazilijoje Nepriklausomybės dieną rengiami J. Bolsonaro šalininkų ir priešininkų mitingai

Brazilijos prezidento Jairo Bolsonaro šalininkai antradienį – neramumų riziką keliančią šalies Nepriklausomybės dieną – išeis į šalies miestų gatves, bet kraštutinių dešiniųjų lyderio oponentai tikisi suerzinti jį dideliais atsakomaisiais protestais.

Dėl planuojamų J. Bolsonaro šalininkų ir priešininkų demonstracijų šiemetinė Nepriklausomybės diena tampa neprognozuojama<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Dėl planuojamų J. Bolsonaro šalininkų ir priešininkų demonstracijų šiemetinė Nepriklausomybės diena tampa neprognozuojama<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2021, 11:34 AM

Dėl planuojamų J. Bolsonaro šalininkų ir priešininkų demonstracijų šiemetinė Nepriklausomybės diena tampa neprognozuojama. Prezidentas, kurio populiarumas šiuo metu yra rekordiškai mažas ir kuris siekia išjudinti savo rinkėjus, yra pareiškęs, kad jo paremti susirinks „gigantiškos“ minios.

Tačiau į gatves išeis ir jo kritikai, tikriausiai skanduosiantys „Bolsonaro, lauk!“. J. Bolsonaro priešininkai nerimauja dėl potencialios grėsmės demokratijai. 66 metų prezidentas yra paskelbęs politinį karą teisėjams, taip pat ir Aukščiausiajame Teisme, kurį laiko priešišku jo darbotvarkei.

Didžiuosiuose šalies miestuose, įskaitant sostinę Braziliją ir San Paulą, imtasi griežtų saugumo priemonių. Jei viskas eisis pagal planą, prezidento šalininkai ir priešininkai neturėtų vieni su kitais susidurti.

„Ultimatumas“

J. Bolsonaro, dažnai palyginamas su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu, per 199-ąsias Brazilijos nepriklausomybės nuo Portugalijos paskelbimo metines planuoja dalyvauti mitinguose Brazilijoje ir ekonominiame šalies centre San Paule.

Sostinėje antradienio rytą, 9 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku, planuojama trumpa ceremonija, jos metu virš prezidento rezidencijos bus iškelta šalies vėliava.

Tuomet į aikštę prie prezidentūros, Kongreso ir Aukščiausiojo Teismo vedančioje gatvėje įvyks J. Bolsonaro šalininkų demonstracija.

Pati aikštė bus uždaryta, kad nebūtų jokių JAV Kapitolijaus užpuolimo sausio 6-ąją įkvėptų vandalizmo aktų.

J. Bolsonaro priešininkų demonstracija Brazilijoje prasidės prie televizijos bokšto už maždaug 3 kilometrų.

Po pietų J. Bolsonaro žada pritraukti daugiau kaip 2 mln. žmonių į San Paulo centrinį Pauliečių prospektą.

Tokia minia būtų daug didesnė nei susirinkdavo jo pastarojo meto mitinguose, kai dalyvaudavo dešimtys tūkstančių žmonių.

J. Bolsonaro palankios grupės socialiniuose tinkluose ragino šalininkus aktyviai dalyvauti. Žmonės turi suvažiuoti šimtais autobusų.

Prezidento priešininkų demonstracija įvyks San Paulo centre, taip pat už maždaug 3 kilometrų nuo šalininkų mitingo vietos.

Pademonstruodami, kas galėtų nutikti antradienį, J. Bolsonaro šalininkai, anksčiau atvykę į sostinę, pirmadienio vakarą nugriovė vieną policijos užtvarą ir prasiveržė į eismui uždarytą minėtą gatvę.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti protestuotojas, šaukiantis, kad jie antradienį „įsiverš“ į Aukščiausiąjį Teismą.

Penktadienį J. Bolsonaro užsiminė, kad Aukščiausiojo Teismo teisėjai antradienio mitingus turėtų vertinti kaip „ultimatumą“. Tai naujausias iš visos virtinės grėsmingų perspėjimų Kongresui ir teismams.

Šeštadienį prezidentas net paminėjo institucinio „lūžio“ galimybę.

Tarptautinė bendrija pirmadienį reiškė nerimą.

Daugiau kaip 150 intelektualų ir politinių figūrų iš 26 valstybių, tarp jų buvęs Ispanijos premjeras Jose Luisas Zapatero ir amerikiečių filosofas Noamas Chomsky, pasirašė atvirą laišką, kuriame smerkiama „reali grėsmė Brazilijos demokratinėms institucijoms“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.