Vengrijos pirminiai rinkimai pratęsti dėl „kibernetinės atakos“

Pirmieji Vengrijos opozicijos pirminiai rinkimai, per kuriuos turi būti išrinktas kandidatas, mesiantis iššūkį premjerui Viktorui Orbanui, sekmadienį buvo pratęsti dviem dienomis, nes dėl įtariamos kibernetinės atakos balsavimą teko sustabdyti.

Vengrijos premjeras V.Orbanas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Vengrijos premjeras V.Orbanas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2021, 9:36 AM, atnaujinta Sep 20, 2021, 9:39 AM

Visoje šalyje vykęs balsavimas rinkimų apylinkėse šeštadienį buvo sustabdytas dėl sistemos gedimo, praėjus vos dviem valandoms nuo pradžios.

Rinkimus organizavusi Nacionalinė pirminių rinkimų komisija (OEVB) sekmadienį išplatintame pareiškime nurodė, kad pirmojo turo balsavimas „pratęsiamas dviem dienomis iki rugsėjo 28-osios“.

Opozicijos lyderiai dėl atakos apkaltino V. Orbaną ir jo vyriausybę, teigdama, jog valdantieji „išsigando, kad masės žmonių nori išreikšti savo nuomonę“.

Gergely Hajdu, kurio vadovaujama pilietinė organizacija „aHang“ atsakinga už rinkimų techninį aspektą, naujienų agentūrai AFP sakė: „Įvykdytas išpuolis, tikriausiai iš užsienio, tačiau dar vyksta tyrimas.“

„Išpuolis buvo gerokai platesnio masto, nei galėjome įsivaizduoti, – pareiškė G. Hajdu. – Tačiau kol kas nėra jokių įrodymų, kad į visą sistemą norėjo įsilaužti vyriausybė ar kokios nors užsienio jėgos.“

„Sistema stabilizuota, o balsavimas bus atnaujintas pirmadienio rytą“, – pridūrė G. Hajdu.

V. Orbano valdančioji partija „Fidesz“ sekmadienį paskelbtame pareiškime apkaltino opoziciją „nekompetencija“, o pagrindinis provyriausybinis dienraštis „Magyar Nemzet“ parašė, kad rinkimus temdo „beviltiškas diletantizmas“ ir „didžiulės organizacinės problemos“.

Po kelerius metus trukusių rietenų ir virtinės triuškinamų pralaimėjimų opozicija subūrė įvairialypį šešių partijų aljansą, sieksiantį išstumti V. Orbaną iš valdžios per ateinančių metų balandį vyksiančius visuotinius rinkimus.

Pernai įkurtas aljansas 58 metų V. Orbaną, nuolat konfliktuojantį su Briuseliu dėl migracijos ir teisės viršenybės klausimų, kaltina dėl korupcijos ir augančio autoritarizmo.

Pirminiuose rinkimuose dalyvauja daugiau kaip 250 kandidatų, o balsavimas vyksta internetu ir asmeniškai.

Jei prireiks, spalio 4–10 dienomis vyks antrasis turas dėl kandidato į premjero postą; jame dalyvautų trys pretendentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.