ES delegacija Vengrijai pateikė klausimų dėl šnipinėjimo įrangos naudojimo

Vengrijos vyriausybei vengiant pateikti atsakymų apie įtariamą žurnalistų, politikų ir verslo veikėjų šnipinėjimą, Europos Parlamento deleguoto komiteto nariai penktadienį iškėlė klausimą, ar už šį sekimą gali būti atsakingas pats Budapeštas.

 ES delegacija Vengrijai pateikė klausimų dėl šnipinėjimo įrangos naudojimo (asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr. 
 ES delegacija Vengrijai pateikė klausimų dėl šnipinėjimo įrangos naudojimo (asociatyvi nuotr.)<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2021, 4:26 PM

EP Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto (LIBE) pirmininkė Gwendoline Delbos-Corfield sakė, kad per šią savaitę surengtą vizitą Vengrijoje jos delegacija apklausė kelis vengrų žurnalistus, kurių išmanieji telefonai buvo užkrėsti žalinga šnipinėjimo programa „Pegasus“.

Liepą vieno tarptautinio žiniasklaidos konsorciumo paskelbtos tyrimo išvados rodo, kad karinių žvalgybų naudojama šnipinėjimo programinė įranga „Pegasus“, sukurta Izraelyje įsikūrusios bendrovės „NSO Group“, Vengrijoje buvo pasitelkta mažiausiai prieš 10 teisininkų, vieną opozicijos politiką ir keletą žurnalistų, kritikavusių vyriausybę.

Per spaudos konferenciją Budapešte G. Delbos-Corfield sakė, kad delegacijos kalbinti keli žurnalistai sakė, jog „Pegasus“ incidentas jiems buvo „gana traumuojantis“. Ši telefone slapta įdiegta programa gali rinkti asmeninius duomenis, informaciją apie aplankytas vietas, taip pat perimti telefono mikrofonų ir vaizdo kamerų kontrolę.

Be kita ko, tokia programa gali leisti jos operatoriams nustatyti žurnalistams informaciją teikiančius šaltinius.

G. Delbos-Corfield sakė, kad Vengrijos vyriausybė iki šiol nei patvirtino, nei paneigė esanti atsakinga už šį šnipinėjimą ir kad tai „kelia didelį susirūpinimą Europos Parlamentui“. Nors buvo nustatyta, kad „Pegasus“ buvo naudojama ir kitose Europos Sąjungos šalyse, „atrodo, kad kitur tai nekyla iš šalių narių vyriausybių“, pabrėžė europarlamentarė.

„Nesakau, kad taip tiksliai yra, nes man dėl to kyla abejonių, bet Vengrija yra atvejis, kai šiandien turime aiškų ženklą, jog tai darė pati vyriausybė“, – pridūrė G. Delbos-Corfield.

Vengrijos pareigūnai neneigė, kad „Pegasus“ buvo naudojama, bet tvirtino, kad bet koks slaptas sekimas vykdomas laikantis šalies įstatymų.

Teisingumo ministrė Judit Varga atsisakė atsakyti į Vengrijos parlamento Nacionalinio saugumo komiteto klausimus ir liepą sakė žurnalistams, kad „tokių priemonių reikia kiekvienai šaliai“.

„Jeigu kas nors iš to mėgina kelti problemą, tai tėra iliuzija“, – tvirtino J. Varga.

LIBE komiteto nariai į Vengriją atvyko rinkti informacijos apie teismų nepriklausomumą, žiniasklaidos pliuralizmą, pagrindines teises, akademinę laisvę ir demokratinių institucijų funkcionavimą pagal vadinamąją 7-ojo straipsnio procedūrą, 2018 metais inicijuotą Europos Sąjungos dėl įtariamų Bendrijos pagrindinių vertybių pažeidimų Vengrijoje.

G. Delbos-Corfield sakė, kad per susitikimus su Vengrijos Konstitucinio Teismo ir Kurijos – šalies aukščiausiojo teismo – pareigūnais susidūrė su vengimu atsakinėti į klausimus ir „aiškiu priešiškumu“.

Per susitikimus su Kurijos pareigūnais delegatus buvo dukart pagrasinta apkaltinti „nepagarba teismui“, nurodė LIBE pirmininkė.

Delegacija iš pradžių planavo aplankyti Vengriją 2020 metų kovą, bet dėl COVID-19 pandemijos vizitą turėjo atidėti.

„Atvykome turėdami nuogąstavimų. Šie nuogąstavimai laikosi mažiausiai nuo 2018 metų... Ir šie nuogąstavimai išliko“, – kalbėjo G. Delbos-Corfield.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.