Paskiepytieji netinkama vakcina – aklavietėje: nei žaliojo paso, nei galimybės pasiskiepyti iš naujo

Pasiskiepijusieji Europos Sąjungos (ES) nepatvirtintomis vakcinomis nuo koronaviruso, tokiomis, kaip rusiška „Sputnik“ arba kiniška „Sinopharm“ yra atriboti nuo viešojo gyvenimo.

„Sputnik“ vakcina.<br>123rf asociatyvi nuotr.
„Sputnik“ vakcina.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-10-16 09:55, atnaujinta 2021-10-16 10:35

Kai italas Duccio Armenise būdamas Rusijoje nusprendė pasiskiepyti nuo COVID-19, vienintelė pasiekiama vakcina buvo „Sputnik“.

„Tai buvo pandemijos protrūkio įkarštis, aš mačiau, ką COVID-19 padarė mano draugams, taigi, buvau labai išsigandęs, – kanalui „Al Jazeera“ pasakojo vyras. – Nenorėjau susidurti su virusu neturėdamas antikūnių, todėl nusprendžiau pasiskiepyti.“

Jis nujautė, kad grįžus į Italiją gali kilti nesklandumų, nes ES nėra patvirtinusi vakcinos „Sputnik“, tačiau jis „buvo įsitikinęs, kad kai grįš, ši problema bus išspręsta.“

Praėjo ne vienas mėnuo, o „Sputnik“ vis dar laukia patvirtinimo iš Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), vis dar yra vertinimo procese ES, taigi, Italija neišduoda Žaliojo paso tiems, kurie yra pasiskiepiję rusišku skiepu.

Šiuo metu Italijoje be Žaliojo vakcinacijos paso D.Armenise negali įeiti nei į biurus, nei kavines, nei į baseiną, kurio jam reikia dėl sveikatos problemų.

Jis jaučiasi įstrigęs vakcinacijos aklavietėje.

Dėl rizikos sveikatai jis negali iš naujo pasiskiepyti šalyje patvirtinomis vakcinomis.

Galima testuotis kas tris dienas, tačiau testas kainuoja 15 eurų – per mėnesį susidaro apvali 150 eurų sumelė.

Kitas būdas gauti Žaliąjį pasą – apsikrėsti koronavirusu, persirgti ir pasveikti.

„Žmonėms mano situacijoje nėra duodama jokių nurodymų, kaip elgtis“, – kalbėjo jis.

Vakcinuoti, bet nepripažinti

Prancūzija buvo pirmoji šalis Europoje, kuri įvedė sveikatos pasus ir taip apribojo prieigą į viešąsias erdves: liepą buvo nutarta, kad sertifikato reikės norint įeiti į barus, restoranus, traukinius, lėktuvus.

Tikslas buvo paskatinti žmones skiepytis, ir, nepaisant protestų, milijonai pasiskiepijo.

Italija nukopijavo šią priemonę ir ją išplėtė.

Nuo rugpjūčio Žaliasis pasas yra būtinas patekti į restoranus, kultūrinius ir sporto renginius, sporto klubus, konferencijas. Rugsėjį šį sąrašą papildė lėktuvai, traukiniai, laivai ir autobusai, taip pat universitetai. Nuo spalio 15 darbuotojai turi parodyti sertifikatą prieš eidami į savo darbo vietas.

Tikslių ir oficialių duomenų apie tai, kiek žmonių negali gauti Žaliojo paso, nes yra paskiepyti nepatvirtinta vakcina, nėra. Visgi, kai kurie ekspertai, taip pat ir valdžios įstaigose, skaičiuoja, kad apie 100 tūkst. asmenų susiduria su šia problema, rašo laikraštis „La Repubblica“.

„Al Jazeera“ atliko interviu su žmonėmis, kurie pasiskiepijo rusiška „Sputnik“, kiniška „Sinopharm“ bei kubietiška „Soberana“ vakcinomis.

Vienas mokslininkas, kuris nepanoro atskleisti savo tapatybės, pasiskiepijo „Soberana“ preparatu ir dabar nėra įleidžiamas į savo laboratoriją.

Mados studentas Jacopo Montanari pasirinko „Sputnik“. Jis teigia, kad studijuoti jo studijų programoje nuotoliniu būdu yra praktiškai neįmanoma.

„Netgi per karantiną galėjome eiti į universitetą. Dabar yra beveik neįmanoma atlikti užduočių tik virtualiai.“

Kai kurie žmonės pasiliko ten, kur buvo paskiepyti, ir nerimauja dėl grįžimo namo.

Luca Franzoi dirbdamas Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) buvo paskiepytas „Sinopharm“.

Kai anksčiau šiemet jis apsilankė Italijoje, gauti Žaliojo paso negalėjo, teko mokėti už testus, kad galėtų užsiimti įprastinėmis veiklomis.

„Suprantu reguliavimo priežastis, bet jaučiu, kad mano atvejis net nebuvo apsvarstytas, – dalinosi vyras. – Nemanau, kad esu vienintelis, patekęs į panašią situaciją. Esu paskiepytas, bet nepripažįstamas tokiu, ir negaliu pasiskiepyti savo šalyje.“

Vyras šiuo metu vėl gyvena JAE ir svarsto, kas bus, kai jis žiemos atostogoms grįš į Italiją.

Jis tvirtino, kad valdžia nesistengia padėti. Du kartus jis bandė susisiekti su valdžia sveikatos klausimais ir negavo jokio atsakymo.

„Abu kartus gavau elektroninį laišką, kuriuo patvirtinama, kad mano laiškas pasiekė kompetentingą įstaigą, abu kartus nebesulaukiau jokių tolesnių žinių.“

Pamatinių teisių suvaržymas?

Bandžiusieji gauti atsakymus į klausimus susidūrė su biurokratijos labirintu – vietiniai sveikatos pareigūnai nukreipė juos į nacionalines karštąsias linijos, šios savo ruožtu patarė kreiptis į europines sveikatos agentūras.

Šaltinis Europos Komisijoje „Al Jazeera“ žurnalistams tvirtino, kad Italija gali, nors ir neprivalo, pripažinti ES nepatvirtintas vakcinas.

„Manau, situacija yra tokia, kad Italija pasirinko eiti šiuo keliu, tai nėra ES nurodymas“, – teigė Žaliojo paso ir judėjimo laisvės klausimus Europos reformų centre Briuselyje nagrinėjanti teisininkė Camino Mortera-Martinez.

„Al Jazeera“ kelis kartus bandė susisiekti su Italijos sveikatos ministerija, tačiau jų užklausos nebuvo atsakytos.

Apie žmonių neįleidimą į universitetus ir darbovietes C.Mortera-Martinez kalbėjo kaip apie „rimtą fundamentalių teisių suvaržymą“.

„Pandemijos metu matėme ne vieną fundamentalių teisių suvaržymo pavyzdį“, – kalbėjo ji, nurodydama atvejus, kai asmenys nebuvo įleisti į šalį dėl to, kad nebuvo paskiepyti.

Nepaisant prieštarų, teisinių iššūkių ir protestų, vis daugiau šalių naudoja sveikatos pasus.

Prieš mėnesį Slovėnijoje tapo privaloma naudotis sveikatos pasu viešose erdvėse – ligoninėse, prekybos centruose, restoranuose ir degalinėse, taip pat ir darbovietėse.

Šiuo metu Austrija svarsto panašios priemonės įvedimą.

„Matau, kad po to, kai Prancūzija sulaužė tabu, tai tampa vis populiariau, – kalbėjo C.Mortera-Martinez ir pridūrė, kad tokia strategija gali kelti pavojų atsidūrusi netinkamose rankose. – Tai yra autoritarinių vyriausybių svajonė. Jie gali teigti, kad nepasiekę tam tikro vakcinacijos procento turi įvesti papildomų suvaržymų, o tai nėra gerai.“

Parengta pagal „Al Jazeera“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.