Tūkstančiai M.Saakašvilio šalininkų dalyvavo mitinge prie kalėjimo

Tūkstančiai įkaltino Gruzijos eksprezidento Michailo Saakašvilio šalininkų šeštadienį vėl susirinko į mitingą, augant nerimui dėl kelias savaites trunkančio jo bado streiko.

Michailo Saakašvilio šalininkai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Michailo Saakašvilio šalininkai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2021, 11:24 AM

Mosuodami Gruzijos nacionalinėmis vėliavomis ir skanduodami M. Saakašvilio vardą protestuotojai šeštadienio vakarą būriavosi prie kalėjimo šalies pietrytiniame Rustavio mieste, kur kalinamas buvęs prezidentas.

Provakarietiškas reformų šalininkas M. Saakašvilis, 2004–2013 metais dirbęs prezidento poste, buvo suimtas spalio 1 dieną, kai sugrįžo į šalį iš Ukrainos. M. Saakašvilis jau 37 dienas badauja kalėjime, protestuodamas prieš, jo teigimu, politiškai motyvuotą įkalinimą.

Garsiausio šalies opozicijos lyderio įkalinimas dar labiau pakurstė užsitęsusią politinę krizę, apėmusią Gruziją praėjusiais metais, kai opozicija pasmerkė sukčiavimą parlamento rinkimuose, kuriuos nedidele persvara laimėjo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“.

Protestuotojai prie Rustavio kalėjimo pasistatė keliolika palapinių, žadėdami nepaliaujamai protestuoti, kol M. Saakašvilis bus perkeltas į ligoninę, kaip rekomendavo medikai.

„Saakašvilio gyvybė privalo būti išgelbėta“, – susirinkusiųjų miniai pasakė pagrindinės opozicinės jėgos – Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) – pirmininkas Nikanoras Melija.

Jis pasijuokė iš Sakartvelio valstybės saugumo tarnybos „pasakiškų“ kaltinimų, esą M. Saakašvilis būdamas kalėjime organizuoja perversmą.

„Rimtos komplikacijos“

Šeštadienį M. Saakašvilis per savo advokatus paskelbė, kad jo „sveikatos būklė gerokai pablogėjo ir artėja rimtos komplikacijos“.

Gydytojai sako, kad M. Saakašviliui gresia realus mirties pavojus, nes jis serga kraujo liga ir dėl jos bado streikas jam yra ypač pavojingas.

Tačiau Gruzijos sveikatos apsaugos ministerija nepaisė medikų rekomendacijų jį hospitalizuoti.

Ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis pareiškė, kad buvęs prezidentas bus perkeltas į kalėjimo gydymo įstaigą, „jeigu reikės“. Tačiau remiantis šalies žmogaus teisių įgaliotine Nino Lomdžarija, ši įstaiga neatitinka medikų keliamų medicininių reikalavimų.

N. Lomdžarija taip pat kritikavo „neteisingus“ Teisingumo ministerijos teiginius, kad M. Saakašvilis valgo.

Ji pareiškė, kad M. Saakašvilis „nuo spalio 1 dienos vykdo nepertraukiamą bado streiką ir nevalgo“.

„Medikų prašymu“ jis vartoja nedidelį kiekį sulčių ir tyrelių, turinčių mineralinių medžiagų, tačiau tai negali būti vertinama kaip maistas, sakė N. Lomdžarija.

I. Garibašvilis neseniai sukėlė pasipiktinimo bangą pareiškęs, kad M. Saakašvilis „turi teisę nusižudyti“ ir kad vyriausybė buvo priversta jį suimti, nes jis atsisakė trauktis iš politikos.

Tbilisyje praėjusį mėnesį įvyko didžiausia per dešimtmetį antivyriausybinė demonstracija; joje dešimtys tūkstančių žmonių reikalavo M. Saakavšilio paleidimo.

Masiniai M. Saakašvilio šalininkų mitingai vyko dar keliuose didžiuosiuose Gruzijos miestuose.

Kritikai kaltina valdančiąją partiją „Sakarvelo svajonė“ naudojant baudžiamąjį persekiojimą prieš politinius oponentus ir žurnalistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.