Gruzijoje per M. Saakašvilio šalininkų mitingus areštuota dešimtys žmonių

Gruzijos policija trečiadienį areštavo dešimtis protestuotojų, reikalaujančių paleisti iš kalėjimo bado streiką tęsiantį buvusį prezidentą ir opozicijos lyderį Michailą Saakašvilį.

Gruzijos policija trečiadienį areštavo dešimtis protestuotojų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gruzijos policija trečiadienį areštavo dešimtis protestuotojų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2021, 3:03 PM

2004–2013 metais prezidento poste dirbęs M. Saakašvilis bado streiką pradėjo prieš 41 dieną. Jis buvo sulaikytas spalio 1-ąją, netrukus po to, kai slapta iš Ukrainos sugrįžo į Gruziją prieš spalio 2-ąją įvykusius vietos valdžios rinkimus.

Kalinamas opozicijos lyderis pirmadienį pareiškė nuogąstaująs dėl savo gyvybės, kai esą patyrė kalėjimo prižiūrėtojų smurtą.

Trečiadienį šimtai jo šalininkų mitingavo prie kelių vyriausybinių pastatų ir reikalavo jį paleisti.

Gruzijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad policija sulaikė „46 asmenis, peržengusius teisines susibūrimų laisvės ribas ir bandžiusius blokuoti administracinius pastatus“.

M. Saakašvilio areštas pakurstė politinę krizę, kilusią praėjusiais metais po parlamento rinkimų, opozicijos vadinamų nesąžiningais.

Eksprezidento areštas taip pat išprovokavo didžiausius per dešimtmetį antivyriausybinius protestus.

Pirmadienį M. Saakšvilis buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę. Žmogaus teisių pareigūnai sako, kad ši ligoninė neužtikrina eksprezidentui tinkamo gydymo.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ antradienį paskelbė, kad jis buvo „prievarta perkeltas į kalėjimo ligoninę; įtariama, kad jam grasinta; jam neužtikrintas orumas, privatumas ir atitinkama sveikatos priežiūra“.

Organizacija socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad elgesys su juo yra „ne tik selektyvus teisingumas, bet ir akivaizdus politinis kerštas“.

JAV Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as antradienį paragino Gruzijos vyriausybę „elgtis su ponu Saakašviliu sąžiningai ir oriai“.

M. Saakašvilis pirmadienį per savo advokatus perduotame laiške rašė, kad kalėjimo prižiūrėtojai jį „įžeidinėjo, parvertė ant žemės, smogė į kaklą ir vilko už plaukų“.

M. Saakašvilis pridūrė, kad prieštaringai vertinamo jo perkėlimo į kalėjimo ligoninę tikslas – jį nužudyti.

Gydytojai sako, kad M. Saakašviliui gresia realus mirties pavojus, nes jis serga kraujo liga ir dėl jos bado streikas jam ypač pavojingas.

Šalies žmogaus teisių įgaliotinė Nino Lomdžarija antradienį sakė, kad M. Saakašvilis kalėjime patiria „psichologinį spaudimą“.

Ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis prieš kurį laiką išprovokavo pasipiktinimo bangą, kai pareiškė, kad M. Saakašvilis „turi teisę nusižudyti“ ir kad vyriausybė buvo priversta jį areštuoti, nes jis atsisakė pasitraukti iš politikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.