Europos teismas liepė Gruzijai pasirūpinti badaujančio M. Saakašvilio saugumu

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) antradienį liepė Gruzijai pasirūpinti įkalinto eksprezidento Michailo Saakašvilio saugumu, jo sveikatos būklei keliant vis daugiau susirūpinimo dėl prieš beveik septynias savaites pradėto bado streiko.

EŽTT antradienį liepė Gruzijai pasirūpinti įkalinto eksprezidento Michailo Saakašvilio saugumu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
EŽTT antradienį liepė Gruzijai pasirūpinti įkalinto eksprezidento Michailo Saakašvilio saugumu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 16, 2021, 3:16 PM

Tbilisis turėtų „informuoti Teismą apie dabartinę pareiškėjo sveikatos būklę, užtikrinti jo saugumą kalėjime ir suteikti jam tinkamą medicininę priežiūrą atsigavimo po bado streiko laikotarpiu“, – pareiškė EŽTT, reaguodamas į M. Saakašvilio skundą dėl jo kalinimo sąlygų.

Ši nutartis yra vadinamoji laikinoji apsaugos priemonė, skiriama Strasbūre įsikūrusio Teismo skubiose bylose, kai, Teismo nuomone, esama grėsmės, kad pareiškėjas gali patirti nepataisomą žalą.

M. Saakašvilis, šios Kaukazo valstybės prezidento poste dirbęs 2004–2013 metais, jau 47 dienas atsisako maisto, protestuodamas prieš jo įkalinimą.

Eksprezidentas slapta sugrįžo į Gruziją iš Ukrainos prieš spalio 2-ąją vykusius vietos valdžios rinkimus, bet netrukus buvo suimtas ir pasiųstas už grotų.

Teismo nutartis buvo paskelbta netrukus po to, kai Gruzijos teisingumo ministras Ratis Bregadzė patikino, kad buvusiam valstybės vadovui užtikrinta tinkama medicininė priežiūra.

EŽTT nurodė, kad taip pat turėtų būti parengtas M. Saakašvilio gydymo planas atsigavimo laikotarpiui, o eksprezidentą paragino „nutraukti bado streiką“.

M. Saakašvilis savo skunde tvirtino, kad kalėjimo ligoninė neturi reikiamų priemonių, negali būti užtikrintas jo saugumas, todėl jis turėtų būti perkeltas į civilinę ligoninę.

Skunde rašoma, jog gydytojai patvirtino, kad jis vartoja tik skysčius bei vitaminus ir jau prarado 10 proc. savo kūno svorio.

Eksprezidento sūnus Eduardas Saakašvilis sakė, kad jo tėvo gyvybei iškilęs pavojus, ir ragino perkelti jį į civilinę kliniką.

Praėjusią savaitę M. Saakašvilis buvo prievarta perkeltas į kalėjimo ligoninę. Jo šalininkai tvirtina, kad ši ligoninė neužtikrina eksprezidentui tinkamo gydymo.

Provakarietiškas reformų šalininkas M. Saakašvilis, dirbęs prezidento poste per 2008-ųjų karą su Rusija, tvirtino patyręs kalėjimo prižiūrėtojų smurtą ir nuogąstaująs dėl savo gyvybės.

M. Saakašvilio areštas pagilino politinę krizę, kilusią po pernai vykusių parlamento rinkimų, kurių rezultatus opozicija laiko suklastotais. Jis taip pat išprovokavo vienas didžiausių antivyriausybinių demonstracijų per dešimtmetį.

Ministras pirmininkas Iraklis Garibašvilis prieš kurį laiką išprovokavo pasipiktinimo bangą, kai pareiškė, kad M. Saakašvilis „turi teisę nusižudyti“, ir vyriausybė buvo priversta jį areštuoti, nes jis atsisakė pasitraukti iš politikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.