Kalinamas Gruzijos eksprezidentas M. Saakašvilis nutraukė 50 dienų bado streiką

Gruzijoje įkalintas opozicijos lyderis eksprezidentas Michailas Saakašvilis šeštadienį nutraukė 50 dienų trukusį bado treiką, kai buvo iš kalėjimo klinikos perkeltas į karinę ligoninę, pranešė jo gydytojas.

 M.Saakašvilis.<br> AP/Scanpix nuotr.
 M.Saakašvilis.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2021, 9:29 AM, atnaujinta Nov 20, 2021, 10:46 AM

Ukrainos pilietybę turintis M. Saakašvilis į Gruziją slapta sugrįžo rugsėjo 29 dieną. Spalio 1-ąją jis buvo sulaikytas Tbilisyje ir nuvežtas į kalėjimą Rustavyje, kur paskelbė bado streiką. Lapkričio 8-ąją jis buvo perkeltas į kalėjimo ligoninę Tbilisyje; perkėlimas nebuvo suderintas su jo artimaisiais ir advokatais.

Gruzijoje M. Saakašviliui iškeltos kelios baudžiamosios bylos. Valdžios atstovai ne kartą sakė, kad sulaikys jį iškart, kai tik jis kirs sieną. Pats M. Saakašvilis savo sulaikymą vadina neteisėtu, o jam pateiktus kaltinimus – sufabrikuotais.

Ketvirtadienį 53 metų M. Saakašvilis buvo nualpęs, ir gydytojai paragino valdžią perkelti jį į daugiaprofilinę ligoninę, argumentuodami, kad buvusio prezidento gyvybei iškilęs pavojus.

Gruzijos tarnybos iš pradžių atmetinėjo medikų rekomendacijas, bet penktadienį teisingumo ministras Ratis Bregadzė nurodė neprieštaraujantis, kad M. Saakašvilis būtų perkeltas į kariuomenės ligoninę, „kur valstybė visokeriopai užtikrintų jo sveikatą ir saugumą“.

Anksti šeštadienį M. Saakašvilis „buvo perkeltas iš kalėjimo ligoninės į kariuomenės kliniką“ Gorio mieste, maždaug už 90 km į vakarus nuo Tbilisio, naujienų agentūrai sakė jo advokatas Dito Sadzaglišvilis.

Tuo metu asmeninis gydytojas Nokolozas Kipšidzė nurodė, kad buvęs „prezidentas Saakašvilis oficialiai atšaukė bado streiką iškart, kai buvo perkeltas į Gorio karinę ligoninę“.

„Jo padėtis tebėra kelianti pavojų gyvybei; jis buvo paguldytas intensyviosios terapijos skyriuje“, – AFP sakė N. Kipšidzė. Jis pridūrė, kad M. Saakašvilis „vėl bus pradėtas maitinti vėliau šeštadienį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.