Kremlius: J. Bideno viršūnių susitikimu demokratijos klausimais siekiama „skaldyti“ šalis

Kremlius trečiadienį pareiškė, kad artėjančiu viršūnių susitikimu demokratijos klausimais, kurį organizuoja JAV prezidentas Joe Bidenas, tačiau į kurį Rusija nesulaukė kvietimo, siekiama „skaldyti šalis“.

D. Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Peskovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2021, 12:14 PM

„Jungtinės Valstijos nori kurti naujas skiriamąsias linijas, skirstyti šalis į tas, kurios, jų nuomone, yra geros, ir į tas, kurios yra blogos“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Vis daugiau šalių nori pačios nuspręsti, kaip gyventi, į nieką nesidairydamos“, – kalbėjo D. Peskovas.

Jis pridūrė, kad Vašingtonas „bando privatizuoti žodį „demokratija“.

„Negali ir neturėtų taip būti“, – sakė Kremliaus atstovas.

J. Bidenas pakvietė į virtualų viršūnių susitikimą demokratijos klausimais apie 110 šalių, įskaitant pagrindines Vakarų sąjungininkes, taip pat Iraką, Indiją ir Pakistaną.

Tokią konferenciją J. Bidenas pažadėjo rinkimų kampanijos metu. Kova tarp demokratijų ir „autokratinių vyriausybių“ yra esminė J. Bideno užsienio politikos dalis.

„Viršūnių susitikimas už demokratiją“ vyks internetu gruodžio 9–10 dienomis, o kitais metais planuojamas antras nevirtualus susitikimas.

Susitikimas buvo ilgai reklamuotas, bet antradienį Valstybės departamento interneto svetainėje paskelbtas pakviestųjų sąrašas bus atidžiai studijuojamas.

Pavyzdžiui, kvietimų negavo Kinija ir Rusija, tačiau Vašingtonas pakvietė Taivaną. JAV jo nepripažįsta kaip nepriklausomos valstybės, bet laiko pavyzdine demokratija. Vašingtono sprendimą į susitikimą pakviesti Taivaną pasmerkė Pekinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.