Ukrainoje kalėti nuteistas Kremliaus kritiko nužudymo bendrininkas

Ukrainos teismas ketvirtadienį skyrė 12 metų įkalinimo bausmę garsaus Kremliaus kritiko nužudymo bendrininkui, augant įtampai dėl Kijevo tebesitęsiančio konflikto su prorusiškais separatistais.

Teismas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Teismas.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 9:35 AM

45 metų Denisas Voronenkovas, buvęs Rusijos įstatymų leidėjas, 2017-ųjų kovą buvo nušautas Kijeve. Ukrainiečių pareigūnai mano, kad tai buvo užsakyta žmogžudystė.

Ketvirtadienį Kijevo teismas pripažino Ukrainos pilietį Jaroslavą Tarasenką kaltu dėl bendrininkavimo nužudant D. Voronenkovą, naujienų agentūrai AFP sakė Kijevo prokuratūros atstovė Nadija Maksymec.

Pasak jos, J. Tarasenka nuteistas už tai, kad „automobiliu nuvežė žudiką į žmogžudystės vietą“.

Kitą bendrininkavimu įtartą asmenį – Ukrainos pilietį, kaltintą D. Voronenkovo sekimu prieš jo nužudymą – teismas išteisino, nurodė prokuratūros atstovė.

D. Voronenkovas Ukrainos sostinės centre buvo nušautas vidury dienos. Keliais mėnesiais anksčiau jis išvyko iš Rusijos apkaltintas sukčiavimu ir tapo įnirtingu 2014-aisiais Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos kritiku.

Jo asmens sargybinis sužeidė žudiką ir šis vėliau ligoninėje mirė, o du įtariami bendrininkai buvo sulaikyti vėliau.

2017 metais Ukrainos generalinė prokuratūra apkaltino Rusijos saugumo tarnybą pasamdžius vieną nusikaltėlių bosą D. Voronenkovo nužudymui organizuoti.

Tačiau Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas atmetė Kijevo kaltinimus, kad su šiuo nusikaltimu yra susijusi Rusija.

D. Voronenkovas keli mėnesiai prieš mirtį buvo gavęs Ukrainos pilietybę – ji jam buvo suteikta po to, kai jis liudijo prieš Kremliaus remtą, į Rusiją pabėgusį buvusį Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Nušalinus V. Janukovyčių per proeuropietišką 2014 metų revoliuciją, Rusija, kaip teigia provakarietiški lyderiai Kijeve, keršydama surengė ginkluotą invaziją į Rytų Ukrainą.

Įtampa dėl konflikto dviejuose rytiniuose, su Rusija besiribojančiuose Ukrainos regionuose pastarosiomis savaitėmis išaugo – Kijevo sąjungininkai Vakaruose kalba, kad Maskva planuoja šią žiemą įsiveržti į Ukrainą.

Konfliktas Rytų Ukrainoje jau nusinešė 13 tūkst. gyvybių.

Rusija kaltinimus neigia ir sako, kad Ukraina netoli konflikto zonos dislokavo pusę savo pajėgų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.