V. Putinas priims derybų Vengrijos premjerą, tęsiantis krizei dėl Ukrainos

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį surengs derybas su vengrų premjeru Viktoru Orbanu, kuris krizės dėl Ukrainos klausimu laikosi švelnesnės pozicijos nei NATO ir Europos Sąjunga, nors Vengrija yra šių organizacijų narė.

 V.Putinas ir V.Orbanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas ir V.Orbanas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2022, 10:21 AM

Kremlius nurodė, kad abu lyderiai aptars prekybos ir energetikos klausimus, taip pat „dabartines Europos saugumo užtikrinimo problemas“ – aliuzija į Rusijos ir Vakarų konfrontaciją dėl Ukrainos.

V. Orbanas anksčiau pranešė, kad sieks susitarti dėl galimybės padidinti rusiškų dujų importą į Vengriją. Tokį pareiškimą jis padarė kai kuriems europiečių politikams kaltinant Maskvą energetikos krizės organizavimu, siekiant daryti spaudimą Europos šalims.

Savaitgalį vengrų opozicinės partijos paskelbė bendrą pareiškimą, kuriuo paragino V. Orbaną atšaukti savo kelionę, nes ji „prieštarauja mūsų nacionaliniams interesams“.

Pasak opozicijos, susitikdamas su V. Putinu V. Orbanas „netiesiogiai skatina rusų prezidentą toliau eskaluoti dabartinę įtemptą padėtį“.

Tuo metu JAV kaltina Rusiją planuojant netrukus pasiųsti į Ukrainą savo gausias pajėgas, sutelktas bendrame pasienyje. Amerikiečių prezidentas Joe Bidenas perspėjo, kad tokiu atveju Maskvos lauktų griežtos ekonominės sankcijos.

V. Orbano kelionė tikriausiai sukels nepasitenkinimą ir Vengrijos artimiausioms ES sąjungininkėms, visų pirma Lenkijai.

Varšuva kartu su Budapeštu laikosi vieningo fronto prieš Briuselį tokiais klausimais kaip teisės viršenybė, bet jau ilgą laiką piktinasi V. Orbano ryšiais su V. Putinu.

Tą pačią dieną, kai V. Orbanas lankysis Maskvoje, jo artimas sąjungininkas lenkų premjeras Mateuszas Morawieckis vyks į Kijevą susitikti su Vakarų remiamu Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.