Vengrija pirmą kartą į prezidento postą išrinko moterį

Vengrijos parlamentas ketvirtadienį pirmąja šalies prezidente moterimi išrinko Katalin Novak, artimą premjero Viktoro Orbano sąjungininkę.

 Katalin Novak.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Katalin Novak.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 10, 2022, 2:52 PM

K. Novak, pastaruoju metu dirbusi šeimos politikos ministre, savo išrinkimą vadino moterų pergale.

Į daugiausia reprezentacinį prezidento postą ji buvo išrinkta 137 balsais V. Orbano dešiniojo sparno partijos „Fidesz“ dominuojamame parlamente. 51 parlamentaras balsavo „prieš“. 

Su K. Novak varžėsi opozicijos kandidatas, ekonomistas Peteris Rona.

„Mes, moterys, auginame vaikus, rūpinamės ligoniais, verdame, jei reikia, būname dviejose vietose vienu metu, uždirbame pinigus, mokome, laimime Nobelio premijas, valome langus“, – prieš balsavimą sakė K. Novak.

„Mes žinome žodžių galią, bet jei reikia, galime tylėti ir klausytis, drąsiau už vyrus ginti savo šeimas, jei iškyla pavojus“, – sakė 44 metų K. Novak.

Ji tapo jauniausia Vengrijos valstybės vadove per visą istoriją.

„Todėl, kad esu moteris – ne nepaisant to – noriu būti gera Vengrijos prezidentė“, – sakė ji.

Anksčiau ketvirtadienį K. Novak socialinėje žiniasklaidoje paskelbė savo, savo vyro ir trijų vaikų nuotrauką, ir parašė: „Man labai daug reiškia, kad mano šeima yra čia su manimi.“

K. Novak buvo vyriausybės politikos, įskaitant dosnias mokesčių lengvatas ir išmokas, skatinančias jaunas šeimas susilaukti daugiau vaikų, veidas.

Ketvirtadienio balsavimas įvyko kelios savaitės prieš balandžio 3-iąją rengiamus parlamento rinkimus. Juose nuo 2010 metų valdančio V. Orbano laukia sunki kova dėl ketvirtos iš eilės kadencijos.

Peteris Marki-Zay, nepriklausomas konservatyvus politikas, balandį vyksiančiuose rinkimuose atstovausiantis šešių opozicinių partijų koalicijai ir sieksiantis nuversti V. Orbaną, pareiškė, kad K. Novak dėl partinės priklausomybės yra netinkama prezidento darbui.

K. Novak pakeis Janošą Aderį, V. Orbano valdančiosios „Fidesz“ vieną įkūrėjų, prezidento poste dirbantį nuo 2012 metų. Ji prezidento pareigas perims gegužės 10-ąją pasibaigus J. Aderio kadencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu