Iš okupuoto Donbaso į Rusijos Federaciją masiškai prievarta išvežamos moterys ir vaikai

Iš okupuoto Donbaso moterys ir vaikai masiškai prievarta išvežami į Rusijos Federacijos atokius regionus ir ten apgyvendinami.

Iš okupuoto Donbaso į Rusijos Federaciją masiškai prievarta išvežamos moterys ir vaikai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Iš okupuoto Donbaso į Rusijos Federaciją masiškai prievarta išvežamos moterys ir vaikai.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-22 16:51

Apie tai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Aukščiausiosios Rados žmogaus teisių komisarė Liudmyla Denisova.

„Moterys ir vaikai masiškai prievarta vežami iš priešo okupuotų Donecko ir Luhansko sričių teritorijų į Rusijos teritoriją“, – sakė A. Denisova.

Be to, pasak jos, organizuojami vadinamieji „humanitariniai koridoriai“, kuriais iš rusų pajėgų užimtų gyvenviečių, gyventojai bus gabenami į šalį agresorę.

„Atliekamos moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių kratos, iš jų atimami ukrainietiški dokumentai ir telefonai, o jie siunčiami į Rusijos Federacijos pasienio regionus. Ten jie patalpinami į koncentracijos stovyklas, o paskui perkeliami apgyvendinimui į atokius Rusijos regionus“, – sakė D. Denysova.

Ombudsmenas pažymėjo, kad žmonės liko be ryšio su artimaisiais, dažnai neturi maisto ir būtiniausių reikmenų.

Kol kas nėra tikslių duomenų apie perkeltųjų asmenų skaičių. Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto 2389 vaikų išvežimo iš okupuotų Donbaso teritorijų į Rusijos Federaciją.

„Tačiau prokremliška spauda, kuri linkusi iškraipyti tikrovę ir sureikšminti okupantų pasiekimus, pažymi, kad iš Donbaso atvyko 206 000 kolonistų. Galima daryti prielaidą, kad čia yra tūkstančiai Dono ir Luhansko gyventojų, prievarta išvežtų iš okupuotų teritorijų. Rusų bandymai sukurti panašias okupacinės šalies „humanitarinius koridorius“ taip pat užfiksuoti Charkovo, Černigovo, Sumų ir Kijevo regionuose. Priverstinai išvežtų žmonių likimas vis dar nežinomas“, – sakė D. Denysova.

Ji pabrėžė, kad tokie valstybės agresorės veiksmai kvalifikuojami kaip pagrobimas, kuris yra karo nusikaltimas ir tiesioginis Ženevos konvencijos dėl civilių asmenų apsaugos karo metu 3 ir 34 straipsnių, Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto 9 straipsnio ir Europos žmogaus teisių konvencijos 5 straipsnio pažeidimas.

„Kreipiuosi į tarptautinę bendruomenę, kad nustatydama sankcijų spaudimo Rusijai ribas, ji atsižvelgtų į teroristinę agresoriaus kariuomenės veiklą. Raginu Ukrainos piliečius nepasitikėti okupantais! Evakuacijai naudokite tik oficialiai sutartus humanitarinius koridorius, paskelbtus Ukrainos valdžios institucijų puslapiuose“, – pabrėžė A. Denisova.

Parengta pagal UNIAN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.