V. Zelenskis kritikuoja JT, ragina reformuoti organizaciją

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį kreipdamasis į Japonijos parlamentą sakė, kad Jungtinėms Tautoms nepavyko imtis veiksmų dėl karo jo šalyje ir kad organizacijai reikia reformų, be to, ragino didinti spaudimą Rusijai.

V.Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-23 13:59

JT galimybes veikti riboja tai, kad Rusija yra nuolatinė Saugumo Tarybos narė, turi veto teisę ir iš esmės blokuoja pasmerkimą ar veiksmus dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

„Nefunkcionavo nei Jungtinės Tautos, nei JT Saugumo Taryba. Reikia reformų“, – vaizdo ryšiu Japonijos įstatymų leidėjams sakė V. Zelenskis.

„Mums reikia įrankio, kad galėtume prevenciškai užtikrinti pasaulio saugumą. Esamos tarptautinės organizacijos neveikia dėl šio tikslo, todėl mums reikia sukurti naują prevencinį įrankį, iš tiesų galintį sustabdyti invazijas“, – pridūrė V. Zelenskis.

Japonija drauge su sąjungininkėmis Vakaruose įvedė griežtų sankcijų Rusijos finansų institucijoms ir pareigūnams, taip pat Maskvos sąjungininkei Baltarusijai.

Tokijas nuolat smerkia invaziją ir žvanginimą branduoliniais ginklais, o Ukrainai pasiūlė milijono dolerių vertės humanitarinės pagalbos ir kitokią paramą.

V. Zelenskis gyrė Japoniją kaip „pirmą valstybę Azijoje, pradėjusią didinti spaudimą Rusijai“.

„Prašau jūsų toliau skelbti sankcijas, – sakė jis. – Stenkimės, kad Rusija norėtų siekti taikos. Reikia įvesti prekybos embargus Rusijai, kad būtų sustabdytas invazijos į Ukrainą cunamis.“

Pasinaudodamas proga, kad sako kalbą Japonijai, 2011-aisiais išgyvenusiai Fukušimos branduolinę katastrofą, V. Zelenskis įspėjo dėl pavojų, susijusių su Rusijos atakomis prieš Ukrainos atomines elektrines ir uždarytą Černobylio elektrinę, kur 1986-aisiais įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa.

„Įsivaizduokite atominę elektrinę, kur įvyko katastrofa. Sarkofagą, dengiantį išsilydžiusį reaktorių. Veikiančias branduolinių atliekų saugyklas. Rusija ir šį objektą pavertė karo lauku“, – sakė V. Zelenskis.

Pasak jo, prireiks ne vienų metų, kol bus galima įvertinti Rusijos okupacijos Černobylyje galimą poveikį aplinkai.

„Po rusų pajėgų pasitraukimo iš Ukrainos teritorijos prireiks ne vienų metų, kol ištirsime, kokią žalą jie padarė Černobylio žemei. Kokias radioaktyvių medžiagų saugyklas pažeidė“, – sakė jis.

V. Zelenskis taip pat pakartojo Vašingtono įspėjimus, kad Rusija gali rengtis panaudoti cheminius ginklus.

„Gaunu pranešimų, kad Rusija rengia cheminio ginklo, pavyzdžiui, zarino atakas, visai kaip Sirijoje“, – sakė jis parlamentui Tokijuje, kur 1995 metais zarino ataką įvykdė apokaliptinio kulto „Aum Shinrikyo“ nariai.

Stengdamasis stiprinti paramą savo šaliai, V. Zelenskis jau pasakė kalbų įvairių šalių parlamentams. Vėliau trečiadienį jis kreipsis į Prancūzijos įstatymų leidėjus, o ketvirtadienį – į Švedijos parlamentą.

Jis taip pat yra pakviestas kalbėti per NATO viršūnių susitikimą šį ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.