Sukčių gauja Brukline iš patiklių pirkėjų išviliojo 3,5 mln. eurų: tarp kaltinamųjų – keturi lietuviai

Brukline dvejus metus pinigų plovusi ir milijonus iš patiklių pirkėjų išviliojusi gauja atsidūrė teisėsaugos akiratyje ir dabar laukia teismo. Kaltinamujų rate – net keturi lietuviai.

 Sukčių gauja Brukline siautėjo dvejus metus, kol galiausiai atsidūrė policijos akiratyje.<br> Scanpix asociatyvi nuotr.
 Sukčių gauja Brukline siautėjo dvejus metus, kol galiausiai atsidūrė policijos akiratyje.<br> Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2022, 2:39 PM

Žiniasklaidos dėmesio centre atsidūrė 47-erių lietuvis Stanislavas Tunkevičius, kuriam buvo pateikti kaltinimai dėl pinigų plovimo ir bandymo apgauti bankus. Šiuo metu vyras yra Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), rašo conandaily.com.

Pasak JAV Teisingumo departamento, nuo maždaug 2019 m. kovo iki 2021 m. kovo mėnesio, S.Tunkevičius kartu su 28-erių Vladislavu Necajevu iš Bruklino buvo įsitraukę į pinigų plovimo grupuotės veiklą. Brukline veikusiai grupuotei vadovavo V. Necajevo motina 49-erių Natalia Korzha.

S. Tunkevičius, V. Necajevas ir kiti grupuotės nariai fiktyvių kompanijų vardu atidarė daugybę banko sąskaitų, kurias naudojo plauti pinigus, pavogtus iš asmenų, bandžiusių internetu nusipirkti transporto priemones. Už šį darbą vyrai gaudavo dalį pavogtos sumos.

Kiti nariai, apsimetę automobilių pardavėjais, reklamavo automobilius, kurie jiems nepriklausė, ir kurių net nebuvo galima pardavinėti tokiose platformose kaip „Craigslist“ ar „eBay“.

„Prekyba“ vyko ir netikrose interneto svetainėse, kurių pavadinimai buvo panašūs į kitų teisėtų automobilių pardavimo įmonių pavadinimus.

Susidomėję pirkėjai, susiderėję jiems tinkamą kainą, pinigus turėjo pervesti į S. Tunkevičiaus, V.Necajevo ir kitų narių atidarytas sąskaitas. Įvykdžius mokėjimą, įtariamieji pinigus kuo greičiau išsigrynindavo, kol aukos nespėdavo suprasti, kad buvo apgautos.

Iš daugybės aukų buvo išviliota mažiausiai 3,5 mln. dolerių. Nukentėjusieji nesulaukdavo nei jų „nusipirktų“ automobilių, nei pinigų grąžinimo.

2022 m. kovo 14 d. V. Necajevas prisipažino kaltu dėl vieno iš jam pateiktų kaltinimų – sąmokslo apgauti bankus. 2022 m. kovo 25 d. Lietuva perdavė S. Tunkevičių JAV teisėsaugai.

2022 m. kovo 28 d. S. Tunkevičius pasirodė Manheteno federaliniame teisme prieš teisėją Sarah Cave. Kiti kaltinamieji – Karolis Kaminskis, Artūras Gilys ir Svetlana Vaidotienė – taip pat yra Lietuvos piliečiai. Dar vienas kaltinamasis Anashonas Kamalovas yra iš Bruklino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.