Gydytojai: kalinamam Gruzijos eksprezidentui M. Saakašviliui gresia mirtis

Įkalintam buvusiam Gruzijos prezidentui Michailui Saakašviliui, kurio sveikata nusilpo dėl ilgo bado streiko, gresia mirtis, nes jam nesuteikiama tinkama priežiūra, penktadienį pareiškė gydytojai.

Įkalintam buvusiam Gruzijos prezidentui Michailui Saakašviliui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įkalintam buvusiam Gruzijos prezidentui Michailui Saakašviliui.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2022, 5:59 PM

Pernai 54 metų M. Saakašvilis 50 dienų atsisakydavo maisto, protestuodamas prieš įkalinimą už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi. Šią bylą eksprezidentas pasmerkė kaip paskatintą politinių motyvų.

M. Saakašvilio gydytojų ir advokatų teigimu, jis kalėjime patyrė fizinį ir psichologinį smurtą.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ pavadino Gruzijos vyriausybės elgesį su eksprezidentu „ne tik selektyviu teisingumu, bet ir akivaizdžiu politiniu kerštu“.

Penktadienį grupė nepriklausomų gydytojų, apžiūrėjusių M. Saakašvilį kalėjime, nustatė, kad jis serga daugybe ligų, kad jam nebuvo suteikta tinkama medicininė pagalba ir periodiškai buvo „daromas psichologinis bei fizinis spaudimas“.

Pasak medikų, M. Saakašviliui buvo diagnozuota Wernicke encefalopatija – ūmus neurologinis sutrikimas – taip pat anoreksija, potrauminio streso sindromas, smegenų pažeidimas, ūmus gastritas ir kitos ligos.

Specialistai paragino pacientą skubiai perkelti į modernią kliniką reabilitacijai „aplinkoje, kur nėra stresą sukeliančių veiksnių“.

Priešingu atveju M. Saakašviliui gresia neurologinis sutrikimas, galintis sukelti demenciją, daugybės organų nepakankamumas ir „letalinė baigtis“.

„Akivaizdu, kad M. Saakašvilis negali būti gydomas kalėjime, jis turi skubiai gauti tinkamą medicininį gydymą už kalėjimo ribų, kad išvengtų letalinės baigties“, – naujienų agentūrai AFP sakė viena iš gydytojų, Mariam Džiškariani.

Atskira medikų grupė, suburta Gruzijos žmogaus teisių ombudsmenės Nino Lomdžarijos, taip pat pareiškė, kad M. Saakašvilio gydymas „dabartinėmis sąlygomis tik pablogins jo būklę ir gali sukelti letalinę baigtį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.