Rusų žodžiai apie Mariupolio ir „Azovstal“ ateitį atskleidė labai daug: įspėja – vyksta pasiruošimas energetiniam mūšiui

Rusijai ir toliau raketomis apšaudant „Azovstal“ metalurgijos gamyklą sprendžiasi ir Mariupolio likimas. JAV esantis Karo analizės institutas (ISW) skelbia, kad uostamiestyje rusai ir toliau tęsia okupacinę veiklą bei ruošia Mariupolį prijungti prie Rusijos.

 „Azovstal“ teritorija.<br> AP/Scanpix nuotr.
 „Azovstal“ teritorija.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br>Ukrainos ginkluotųjų pajėgų
 Karas Ukrainoje.<br>Ukrainos ginkluotųjų pajėgų
 Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 19, 2022, 2:34 PM

Pasauliui atidžiai stebint Ukrainos gynėjų evakuaciją iš „Azovstal“ gamyklos ir svarstant dėl jų likimo, ekspertai atkreipia dėmesį į tai, ką Rusija ruošia pačiam Mariupoliui.

Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos (DLR) vadovas Denisas Pušilinas į Mariupolį pakvietė žiniasklaidos atstovus ir jiems paskelbė, kad planuoja visiškai atstatyti Mariupolį ir jį paversti kurortu.

Tačiau visiško atstatymo klausimas ir kelia didelį nerimą – Mariupolio miesto taryba teigia, kad DLR vadovai ruošiasi visiškai sunaikinti vieną didžiausių pasaulyje ir pagrindinę uostamiesčio ekonomikos širdį metalurgijos gamyklą „Azovstal“. Pasak tarybos, Rusijai nėra svarbus Mariupolio vystymasis, be to, norima sunaikinti bet kokius simbolius, kurie priminti apie herojišką Ukrainos gynėjų kovą.

Pats D.Pušilinas pareiškė, kad 60 procentų gamyklos, kurioje iki Rusijos invazijos dirbo apie 10 tūkstančių žmonių, sunaikinta nepataisomai.

„Paskelbtas planas sunaikinus pagrindinį uostamiesčio ekonomikos centrą Mariupolį paversti kurortiniu ir turistiniu miestu rodo, kokią per Mariupolio sugriovimą žalą sau padarė pati Rusija. Rusijai nereikia dar vieno kurorto Juodosios jūros regione, tačiau jai reikia tokio kiekio pinigų, kokį sugeneruoja „Azovstal“, – rašo understandigwar.org.

Situaciją analizuojantys specialistai pabrėžė, kad ši situacija tik parodo, kad Rusija iškovoja nebent Pyro pergales – kai jos iškovojamos tokia didele kaina, kad pralaimėjimas ar tiesiog atsitraukimas būtų buvęs naudingesnis.

Skelbiama, kad dabar Mariupolio uostas ruošiamas grūdų, metalo ir kitų medžiagų išvežimui iš Ukrainos.

Pasak ISW specialistų, visi šie veiksmai rodo, kad Rusija ir toliau tęsia Mariupolio ekonomikos įtraukimo į Rusijos ekonomiką darbus.

Atskleidė ir tolimesnį planą

Kaip teigia ekspertai, Kremlius gali tikėtis, kad pinigų praradimą iš „Azovstal“ gamyklos ir kitos sunaikintos infrastruktūros kompensuos Zaporožės atominė elektrinė, kurią užėmė rusų pajėgos.

Gegužės 18 dieną per vizitą Melitopolyje, kur aktyviai veikia ukrainiečių partizanai, Rusijos statybų ir regionų vystymo viceministras Maratas Chusnulinas pranešė, kad pasitelks maksimalią pagalbą Zaporožės apskrities integracijai vykdyti. Tai sakydamas jis pareiškė, kad apskritis turėtų dirbti „draugiškoje Rusijos šeimoje“.

M.Chusnulinas taip pat pareiškė, kad Zaporožės atominė elektrinė išskirtinai dirbs tik Rusijai, kuri parduos elektrą Ukrainai.

Pasak ISW specialistų, šie žodžiai atskleidžia keletą labai svarbių aspektų apie Rusijos karą Ukrainoje.

„Šis pareiškimas yra aiškus Rusijos pripažinimas, kad karo pabaigoje bus nepriklausoma Ukraina. Rusija dabar siekia atstatyti savo tvirtus energetinius svertus prieš Ukrainą ir Vakarus, kuriuos gerokai sumenkino sankcijos ir pastangos sumažinti priklausomybę nuo Rusijos energijos, – rašė understandingwar.org. – Tai taip pat patvirtina, kad būtina skubiai padėti Ukrainai atgauti Jenerhodaro miesto kontrolę ir kitas okupuotas teritorijas, kad būtų užkirstas kelias šiai „vergystei“.

Rusijos pajėgos gegužės 18 dieną paskelbė, kad Jenerhodaro mieste pradedamas pasiruošimas referendumui.

Karybos ekspertai mano, kad Rusija spartins planus aneksuoti dalį Zaporožės apskrities.

Apie Rusijos aneksijos planus ir ką tai reikštų karo Ukrainoje eigai bei Ukrainos sąjungininkams anksčiau rašė ISW analitikai Katherine Lawlor ir Masonas Clarkas. Jie akcentavo Rusijos branduolinio ginklo doktrinos klausimą.

Apie tai galite skaityti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.