Vengrijos premjeras sveikina rusiškos naftos embargo išimtį

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas antradienį sveikino Europos Sąjungos kompromisą dėl rusiškos naftos importo draudimo, leisiantį jo šaliai toliau gauti pigios naftos iš Maskvos.

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 10:11 AM

Po kelias savaites trukusių sunkių ES ir Budapešto derybų Bendrijos lyderiai vėlai pirmadienį pasiekė kompromisinį susitarimą, pagal kurį bus uždraustas naftos importas jūrų keliais, bet palikta išimtis vamzdynais tiekiamai rusiškai naftai. Tai leis išėjimo prie jūros neturinčiai Vengrijai toliau importuoti rusišką naftą vamzdynu „Družba“.

„Šiąnakt šeimos gali miegoti ramiai, nes apsisaugojome nuo baisiausios idėjos“, – sakė V. Orbanas savo „Facebook“ paskyroje paskelbtame vaizdo kreipimesi.

„Pasiekėme susitarimą, kuriame konstatuojama, kad vamzdynais naftą gaunančios šalys gali toliau tvarkyti savo ekonomiką ankstesnėmis sąlygomis“, – sakė jis.

V. Orbanas grasino vetuoti susitarimą, tvirtindamas, kad visiškas rusiškos naftos embargas sugriautų Vengrijos ekonomiką.

Visiškas tiekimo sustabdymas „mums būtų buvęs nepakeliamas... kaip atominė bomba, bet mums pavyko to išvengti“, sakė premjeras.

Išėjimo prie jūros neturinti Vengrija iš Rusijos naftotiekiu „Družba“ importuoja 65 proc. jai reikalingos naftos.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen sakė, kad pagal pasiektą kompromisinį susitarimą „iš esmės iki metų pabaigos bus nutraukta maždaug 90 proc. naftos importo iš Rusijos į ES“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.