Portugalija pradėjo tyrimą dėl Bažnyčiai pateiktų kaltinimų lytiniu išnaudojimu

Portugalijos teismai pradėjo tyrimą dėl įtariamų lytinių nusikaltimų Katalikų bažnyčioje, gavę tariamų aukų parodymus, kuriuos surinko nepriklausoma komisija, pranešė valstybinis kaltintojas.

Portugalija pradėjo tyrimą dėl Bažnyčiai pateiktų kaltinimų lytiniu išnaudojimu.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Portugalija pradėjo tyrimą dėl Bažnyčiai pateiktų kaltinimų lytiniu išnaudojimu.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 29, 2022, 5:51 PM

Septyniolika prokuratūrai pateiktų liudijimų paskatino „pradėti 10 tyrimų“, iš kurių tik „trys buvo baigti“, nes bylos yra per senos arba trūksta įrodymų, naujienų agentūrai AFP sakė prokuratūros atstovas.

Nepriklausoma komisija, pradėjusi dirbti sausį ir tirianti lytinio išnaudojimo atvejus Portugalijos bažnyčioje, jau surinko 352 tariamų aukų parodymus, rodo naujausia šio mėnesio ataskaita. Iš tikrųjų „tikėtina, kad aukų skaičius yra didesnis, nes liudijimai dažnai susiję su keliomis aukomis“, – vėlų ketvirtadienį sakė vaikų psichiatras ir komisijos vadovas Pedro Stretchas.

Šešių ekspertų tyrimo komisija buvo sudaryta Portugalijos bažnyčios iniciatyva siekiant išsiaiškinti seksualinio smurto prieš „nepilnamečius ir pažeidžiamus suaugusiuosius“ problemą šalyje, turinčioje tvirtas katalikiškas tradicijas. „Daviau nurodymus, kad svarbiausia taisyklė turėtų būti nulinė tolerancija ir visiškas skaidrumas“, – penktadienį viešai paskelbtame atvirame laiške rašė aukščiausias Portugalijos bažnyčios prelatas Domas Manuelis Clemente'as.

Jis reagavo į žiniasklaidos pranešimus, kad Bažnyčia nusprendė palikti eiti pareigas kunigą, įtariamą lytine prievarta. Tačiau jis paneigė kaltinimus šioje konkrečioje byloje, paaiškėjusius 1999 m., sakydamas, kad kunigas nušalintas nuo pareigų savo bažnyčioje. „Apgailestauju dėl kančių, kurias ši situacija gali sukelti ne tik šiai konkrečiai aukai, bet ir visoms kitoms“, – pabrėžė jis ir paragino, kad nė vienas „nebijotų pasmerkti“ lytinės prievartos.

Kaimyninėje Ispanijoje šį mėnesį darbą pradėjo nepriklausoma komisija, turinti atlikti pirmąjį šalyje oficialų tyrimą dėl įtariamo nepilnamečių lytinio išnaudojimo Katalikų bažnyčioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.