G-7 susitikimo išvakarėse Maskva sako besitikinti dar didesnės konfrontacijos su Vakarais

Kremlius antradienį pareiškė, kad tikisi dar didesnės „konfrontacijos“ su Vakarais prieš neeilinį Didžiojo septyneto (G-7) susitikimą, skirtą aptarti naujausius Rusijos smūgius Ukrainai.

V. Putinas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 3:33 PM

„Nuotaikos prieš aukščiausiojo lygio susitikimą yra gerai suprantamos, jas lengva nuspėti. Konfrontacija tęsis“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas ir pridūrė, kad Rusija „pasieks savo užsibrėžtus tikslus“ Ukrainoje.

Šios turtingų valstybių grupės vadovai ir Volodymyras Zelenskis antradienį po pietų aptars naujausias Rusijos atakas Ukrainoje, pirmadienį paskelbė Berlynas.

Britų premjerės Liz Truss biuras teigė, kad JK vadovė per šį pokalbį „paragins savo kolegas lyderius laikytis kurso“.

„Didžiulė tarptautinė parama Ukrainos kovai yra ryškus kontrastas Rusijos izoliacijai tarptautinėje arenoje“, – pasakys ji.

„Jų drąsa žiauriausių smurto aktų akivaizdoje pelnė visuotinį susižavėjimą Ukrainos žmonėmis. Niekas labiau už Ukrainą nenori taikos. O mes, pasiryžę padėti jiems ją iškovoti, privalome nė trupučio nedvejoti“, – kalbės L. Truss.

Pirmadienį anksti ryte buvo pranešta apie smūgius keliems Ukrainos miestams, įskaitant retas atakas sostinėje Kyjive ir vakariniame Lvivo regione.

V. Zelenskis apkaltino Rusiją kėsinimusi į jo šalies energetikos infrastruktūrą.

Rusijos raketų smūgiai buvo suduoti po šeštadienį įvykusio sprogimo ant Kerčės tilto, jungiančio okupuotą Krymo pusiasalį su Rusija. Dėl atakos prieš šį tiltą, kurį 2018 metais jis asmeniškai atidarė, V. Putinas apkaltino Kyjivą.

Vokietijos vyriausybės atstovas spaudai Steffenas Hebestreitas pirmadienį žurnalistams sakė, kad kancleris Olafas Scholzas telefonu kalbėjosi su V. Zelenskiu ir patikino jį dėl „Vokietijos ir kitų G-7 valstybių solidarumo“.

Jis patvirtino, kad antradienį 14 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku grupė pradės kalbėtis vaizdo ryšiu ir kad V. Zelenskis dalyvaus pirmojoje susitikimo dalyje.

Tai pirma G-7 vadovų diskusija po to, kai Kyjivas prieš kelias savaites pradėjo kontrpuolimą Rytų ir Pietų Ukrainoje, per kurį, iš dalies dėl Vakarų tiekiamos ginkluotės, ukrainiečiai atkovojo didelius teritorijos plotus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.