Ištyrus bėgančių rusų karininkų paliktus dokumentus – iškalbingi faktai: patvirtino, ką žinome apie Rusijos armijos realybę

Po sėkmingų Ukrainos kontratakų bėgantys Rusijos kareiviai nebespėja susirinkti ne tik visos technikos, bet ir dokumentų, kuriuose atskleidžiama Kremliaus armijos realybė.

 Atrastas rusų karių apleistas bunkeris Balaklijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Atrastas rusų karių apleistas bunkeris Balaklijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Atrastas rusų karių apleistas bunkeris Balaklijoje. Ant sienų užrašytos rusiškos ir baltarusiškos pavardės.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Atrastas rusų karių apleistas bunkeris Balaklijoje. Ant sienų užrašytos rusiškos ir baltarusiškos pavardės.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-27 22:39, atnaujinta 2022-10-28 12:24

Naujienų agentūra „Reuters“ paskelbė tyrimą, kuriame išanalizavo daugybę apleistoje Rusijos vadavietėje rastų dokumentų.

Jie paimti iš Charkovo apskrityje esančio Balaklijos miesto.

Dokumentai aiškiai parodo, kokia yra tikroji situacija Rusijos armijoje bei patvirtina anksčiau skelbtą informaciją.

Kaip pabrėžė „Reuters“, nors Rusijos kareiviai pabėgo jau prieš keletą savaičių, savo pėdsakus paliko kiekviename kampe. O vieni svarbiausių jų – būtent dokumentai.

Jie rasti paskubomis apleistoje vadavietėje arba tiksliau – jos bunkeryje, ant kurio durų buvo pažymėta „Vadodavimo grupė“.

Vieni dokumentai, kurių dalis jau buvo sudeginti, sukišti į krosnį, kiti – išmėtyti ant žemės.

Ant ant žemės rastoje užrašinėje nepasirašęs štabo pareigūnas buvo nupiešęs paveikslėlį, kuriame – kareivis ir mintys apie grįžimą namo. Bet 91 puslapio ranka rašytoje užrašinėje – ne tik piešinys. Jame rastos Rusijos žvalgybos vienetų koordinatės, užrašyti karininkų nurodymai, mūšių detalės, suskaičiuoti žuvę kareiviai ir sunaikinta įranga.

Užrašinėje – ir informacija apie psichologinį lūžį, moralės bei drausmės kritimą.

Visame bunkeryje rasta tūkstančiai dokumentų puslapių. „Reuters“ nurodė, kad peržiūrėjo daugiau nei tūkstantį puslapių. Juose nurodoma, kaip viduje veikė Rusijos armija ir svarbiausia – atskleidžia naujų detalių apie įvykius, kurie vedė į vieną didžiausių Vladimiro Putino pralaimėjimų: chaotišką rugsėjo Rusijos pajėgų atsitraukimą iš Ukrainos šiaurės rytų.

Keletą savaičių prieš pralaimėjimą Rusijos pajėgos jau turėjo problemų žvalgybos ir elektroninio karo srityse. Jie naudojo parduotuvėse parduodamus dronus, kuriuos valdė praktiškai neapmokyti kareiviai. Įranga, skirta trikdyti Ukrainos komunikacijų ryšį, dažniausiai neveikė.

Dokumentai parodė, kad rugpjūčio pabaigoje pajėgos buvo visiškai sumenkusios – jas paveikė mirtys, išaugęs dezertyrų skaičius, karo stresas.

Du daliniai veikė tik 20 procentų pajėgumu.

Patvirtino ypatingai svarbią informaciją

JAV esantis Karo studijų institutas (ISW) įvertino dokumentų reikšmingumą. Kaip pabrėžė analitikai, juose aptikta informacija patvirtina jau ilgą laiką karo analitikų skelbtą informaciją apie labai prastas sąlygas Rusijos armijoje.

ISW jau kurį laiką pabrėždavo, kad Rusijos konvencinė armija Ukrainoje yra stipriai paveikta ir nuo 2022 metų vasaros praradusi savo gebėjimus pulti. Analitikai taip pat tvirtino, kad Rusijos kareivių moralė – labai žema, o rusų vadai strategai smulkmeniškai prižiūrėjo operacijų vadų taktinius sprendimus.

„Reuters“ tyrimas atskleidė, kad Rusijos kariniai vienetai prie Balaklijos buvo ypatingai neveiksnūs – kovinis batalionas veikė tik 19,6 procento pajėgumu, o rezervinis būrys – vos 23 proc.

„Tyrimas parodė, kad prasta moralė, bloga logistika ir pernelyg valdingi vadai prisidėjo prie prastų Rusijos pajėgų rezultatų. Taip pat išsiaiškinta, kad Rusijos Vakarų karinės srities vadai išskirtinai uždraudė savo pavaldiniams trauktis iš nepakeliamai sudėtingos pozicijos mažame mažame Hrakove kaime“, – rašo understandingwar.org.

„Reuters“ tyrimas atskleidė, kad Ukrainos pajėgos Rusijos kareivius Balaklijoje nugalėjo rugsėjo 8–10 dienomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.