Oligarchas O. Tinkovas atsisakė Rusijos pilietybės dėl karo Ukrainoje ir pasmerkė V. Putino fašizmą

Milijardierius bankininkas Olegas Tinkovas atsisakė Rusijos pilietybės dėl karo Ukrainoje ir pasmerkė Kremliaus vadovo Vladimiro Putino fašizmą. „Negaliu ir nenoriu būti siejamas su fašistine šalimi, kuri pradėjo karą su taikiu kaimynu“, – socialinio tinklo „Instagram“ paskyroje rašė jis.

O. Tinkovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
O. Tinkovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-02 11:17

O.Tinkovas įkūrė internetinį banką „Tinkoff Bank“, vieną didžiausių Rusijos skolintojų, turintį apie 20 mln. klientų.

Jis tapo vienu iš nedaugelio Rusijos oligarchų viešai sukritikavusių Rusijos invaziją į Ukrainą.

Nepriklausomas Rusijos naujienų šaltinis „Sota Vision“ tviteryje paskelbė O.Tinkovo sertifikato, kuriame matyti, kad jo Rusijos pilietybė nutraukta, nuotrauką, taip pat jo tiradą instagrame prieš prezidento V.Putino Rusiją.

Originali žinutė dingo netrukus po to, kai buvo paskelbta, tačiau nuo to laiko O.Tinkovas vėl paskelbė žinutę socialinėje žiniasklaidoje ir dėl įrašo pašalinimo apkaltino „Kremliaus trolius“.

Naujausiame įraše jis taip pat teigė, kad imasi teisinių veiksmų, siekdamas pašalinti savo pavardę iš banko, aiškindamas, kad nenori būti siejamas su „banku, kuris bendradarbiauja su žudikais ir krauju“.

Pranešama, kad jis gyvena Londone, tačiau jam, kaip ir daugeliui kitų Rusijos verslo elito narių, taikomos Jungtinės Karalystės sankcijos.

„Tikiuosi, kad manimi paseks ir daugiau žymių Rusijos verslininkų, kad tai susilpnintų V.Putino režimą bei jo ekonomiką ir galiausiai privestų jį prie žlugimo“, – teigiama pirminiame O.Tinkovo pranešime.

„Nekenčiu V.Putino Rusijos, bet myliu visus rusus, kurie aiškiai pasisako prieš šį beprotišką karą!“ – tęsė milijardierius.

Balandžio mėnesį O.Tinkovas dar griežčiau peikė Kremlių, smerkdamas tai, ką jis vadino nepotizmu ir servilizmu pagrįstu režimu.

„Kremliaus biurokratai šokiruoti, kad ne tik jie, bet ir jų vaikai dabar vasarą negalės keliauti prie Viduržemio jūros. Verslininkai bando išgelbėti savo turto likučius“, – sakė jis.

Vakarų sankcijos jam ir kitiems aukščiausio rango Rusijos verslo veikėjams, vadinamiems „oligarchais“, apima draudimus keliauti, turto įšaldymą ir lėktuvų bei jachtų konfiskavimą. V.Putino politinė ir karinė galia labai priklauso nuo milijardierių, praturtėjusių dėl ryšių su Kremliumi, paramos.

Be to, balandį O.Tinkovas pardavė savo šeimos 35 proc. akcijų paketą jo įkurtoje bendrovėje „TCS Group Holding“, įsikūrusioje Kipre. Pirkėjas buvo vienas turtingiausių Rusijos žmonių, kalnakasybos milžinės „Norilsk Nikel“ vadovas Vladimiras Potaninas.

„Tinkoff“ prekės ženklo TCS veikla apima bankininkystę, draudimą ir mobiliuosius telefonus.

Žiniasklaidos pranešimuose teigiama, kad Rusijos pilietybės atsisakė ir kitas Rusijos bankininkas Nikolajus Storonskis. Jis turi Didžiosios Britanijos pilietybę ir yra įkūręs Jungtinės Karalystės finansinių technologijų pradinę įmonę „Revolut“. Šių metų pradžioje tinklaraštyje jis pasmerkė karą Ukrainoje, pabrėždamas savo ukrainietiškus giminystės ryšius.

Taip pat anksčiau šį mėnesį milijardierius Izraelio ir Rusijos investuotojas Jurijus Milneris paskelbė atsisakęs Rusijos pilietybės. Jis išvyko iš Rusijos 2014 m. ir gyvena JAV.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.