Ataką patyręs Pakistano ekspremjeras I. Khanas paliko ligoninę

Buvęs Pakistano ministras pirmininkas Imranas Khanas sekmadienį paliko ligoninę.

​Buvęs Pakistano ministras pirmininkas Imranas Khanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Buvęs Pakistano ministras pirmininkas Imranas Khanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 6, 2022, 5:04 PM

Apie tai praėjus trims dienoms po to, kai politikas buvo sužalotas į kojas per nepavykusį pasikėsinimą nužudyti pranešė jo bendražygis.

Šaudynės bei jas sekę I. Khano kaltinimai savo įpėdiniui, dabartiniam premjerui Shahbazui Sharifui, smarkiai pakėlė politinę temperatūrą valstybėje, kuri kunkuliavo nuo pat I. Khano nušalinimo balandį.

Buvęs informacijos ministras Fawadas Chaudhry pranešė AFP, kad I. Khanas „buvo išleistas“, o vietos televizijos medžiagoje ekspremjeras įamžintas dėvintis mėlyną ligoninės drabužį ir išvykstantis iš Lahoro klinikos vežimėlyje.

70-metis I. Khanas buvo sužalotas ketvirtadienį apšaudžius vilkiką, kai jis vadovavo politinės partijos konvojui, vykusiam pro gausias minias rytiniame Vazirabado mieste.

Dėl atakos sulaikytas vienas žmogus – šalies valdžia teigia, jog tai buvo vieno šaulio darbas, kurį pavadino „akivaizdžiu religinio ekstremizmo atveju“.

Policijos žiniasklaidai nutekintame vaizdo įraše vienintelis įtariamasis prisipažįsta mėginęs nužudyti I. Khaną, nes jo konvojus sutrukdė kvietimą maldai, po kurio musulmonai renkasi į mečetes.

I. Khanas, tuo tarpu, penktadienį tvirtino, jog išpuolyje dalyvavo du šauliai, ir apkaltino dėl jo vidaus reikalų ministrą Raną Sanaullah ir aukšto rango žvalgybos pareigūną.

Vyriausybė ir kariuomenė atmetė šiuos pareiškimus kaip melą ir pagrasino paduoti I. Khaną į teismą už šmeižtą.

I. Khanas, buvusi kriketo žvaigždė balandį buvo nušalintas iš pareigų po balsavimo dėl nepasitikėjimo, kai kuriems jo koalicijos partneriams pasitraukus iš valdžios, tačiau net ir po pasitraukimo iš posto jis išsaugojo nemažą visuomenės paramą Pakistane.

Į valdžią I. Khanas atėjo 2018-aisiais, kai buvo išrinktas nuo korupcijos Pakistane pavargusio elektorato.

Tačiau netinkamas ekonomikos valdymas ir nesutarimai su kariuomene, kaltinama prisidėjus prie jo iškilimo, nulėmė jo likimą.

Nuo pat nušalinimo I. Khanas ragina surengti pirmalaikius rinkimus ir tvirtina, kad tai buvo jo įpėdinio, ministro pirmininko Sh. Sharifo ir Jungtinių Valstijų sąmokslas, tačiau tiek naujasis premjeras, tiek Vašingtonas tai neigia.

Analitikų teigimu, pasikėsinimas į I. Khaną ir jo kaltinimai įstūmė Pakistaną į „pavojingą situaciją“.

„Tai pavojinga situacija, – sakė akademikas ir politikos analitikas Tauseefas Ahmedas Khanas (Tausifas Ahmedas Chanas), taip pat einantis Pakistano žmogaus teisių komisijos valdybos nario pareigas. – Ji pavojinga ne tik demokratiniams procesams, bet visai šaliai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Introduction to Green Finance Institute