Po rinkimų – respublikonų kaltinimai D. Trumpui ir klausimas: ar Floridos gubernatorius galėtų sutrukdyti jam siekti Baltųjų rūmų?

Donaldas Trumpas trečiadienį po virtinės jo paties parinktų ir remtų kandidatų pralaimėjimų JAV vidurio kadencijos rinkimuose susidūrė su neįprastais viešais išpuoliais iš visos Respublikonų partijos. Šie niuansai rodo jo paties silpnumą, jau kitą savaitę jam ruošiantis paskelbti apie trečiąją prezidento rinkimų kampaniją.

Floridos gubernatorius Ron DeSantisas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Floridos gubernatorius Ron DeSantisas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2022, 7:37 PM, atnaujinta Nov 15, 2022, 7:52 PM

Konservatorių sąjungininkai kritikavo D. Trumpą socialinėje žiniasklaidoje ir televizijose, keldami klausimą, ar jis ir toliau turėtų būti partijos lyderis, pabrėždami jo toksišką politinį prekės ženklą kaip bendrą giją, išaustą per tris iš eilės nesėkmingus rinkimų ciklus.

Didele dalimi D. Trumpas buvo laikomas kaltu dėl nepakankamai sėkmingo respublikonų finišo antradienio rinkimuose, nes nemažai jo remtų kandidatų konkurencingose lenktynėse patyrė pralaimėjimą, įskaitant kandidatus į Pensilvanijos Senatą, taip pat kandidatus Mičigano, Niujorko ir Viskonsino valstijose.

„Respublikonai nusekė paskui Donaldą Trumpą nuo uolos“, – pasakojo ilgametis D. Trumpo patarėjas Davidas Urbanas.

Buvęs atstovas Peteris Kingas, respublikonas iš Long Ailendo, kuris ilgą laiką rėmė D. Trumpą, sakė: „Esu tvirtai įsitikinęs, kad jis nebeturėtų būti Respublikonų partijos veidas.“ 

„Partija negali tapti asmenybės kultu“, – pridūrė jis.

Kritikos choras, kuris visą dieną sklido „Fox News“ ir socialiniuose tinkluose, atskleidė, kad D. Trumpas yra politiškai pažeidžiamiausiame taške nuo 2021 m. sausio 6 d. išpuolio prieš Kapitolijų.

Vis dėlto D. Trumpas užnugaryje turi didelį lojalių respublikonų rinkėjų būrį. Partijos nariai įspėjo, kad dar per anksti vertinti, ar jis patirs kokią nors ilgalaikę politinę žalą, išskyrus virtinės nepatogių antraščių pasirodymą JAV dienraščiuose.

D. Trumpas savo karjerą kūrė remdamasis politiniais ginčais, o D. Trumpo padėjėjai tvirtino, kad bet kokia užuomina apie silpnumą yra žiniasklaidos išmonė.

„Didžiuojuosi galėdama paremti Donaldo Trumpo kandidatūrą 2024 m. prezidento rinkimuose, – rašoma Niujorko respublikonės atstovės Elise Stefanik pareiškime. – Atėjo laikas respublikonams susivienyti aplink populiariausią respublikoną Amerikoje, kuris yra įrodęs savo konservatyvaus valdymo patirtį.“

Išrinktasis Ohajaus senatorius J. D. Vance'as ir vienas pirmųjų D. Trumpo pasirinkimų, sakė tikįs, kad D. Trumpas taps vienu pagrindinių kandidatu, jei tik kandidatuos.

„Kiekvienais metais žiniasklaida rašo Donaldo Trumpo politinį nekrologą. Ir kasmet mums greitai primenama, kad D. Trumpas išlieka populiariausia Respublikonų partijos figūra“, – sakė jis.

Indianos atstovas Jim Banks taip pat sakė palaikantis D. Trumpą, kuris „pakeitė mūsų partiją“.

Viešai D. Trumpas rezultatus vertino gerai, nurodydamas dešimtis savo remiamų kandidatų pergalių mažiau konkurencingose lenktynėse.

Trečiadienį duodamas interviu televizijai „Fox News“ jis nurodė pergalę iškovojusį J.Vance'ą ir buvusią futbolo žvaigždę Heršelį Volkerį, kuris antrajame rinkimų ture Džordžijos valstijoje susikaus su senatoriumi Rafaeliu Warnocku.

„Mes turėjome didžiulę sėkmę – kodėl kas nors turėtų keistis?“, – sakė D. Trumpas, paklaustas, ar atidės savo pareiškimą dėl kandencijos 2024 m. prezidento rinkimams.

Tačiau savo namuose Floridoje D.Trumpas privačiai žėrė kaltinimus Sean Hannity bei kazino magnatui Steve Wynn, dėl to, kad parėmė Mehmetą Ozą, pralaimėjusį kandidatą į Pensilvanijos senatą. Pasak kelių su diskusijomis susipažinusių žmonių, tarp tų, kuriuos jis skundė, kad šie davė prastus patarimus, jis įtraukė ir savo žmoną Melaniją.

Tarp respublikonų, kurie buvo pasirengę bendradarbiauti kitoje D. Trumpo prezidentinėje kampanijoje, „The New York Times“ laikraščiui maža dalis teigė, kad jie persigalvojo Tai gali tapti iššūkiu D. Trumpui, kuris jau turi keletą patikimų patarėjų, nors beveik niekas dar nekomplektuoja pagrindinių būsimos kampanijos aspektų.

Buvusi D. Trumpo Baltųjų rūmų spaudos sekretorė ir viena iš ilgamečių jo gynėjų Kayleigh McEnany trečiadienį laidoje „Fox News“ sakė, kad jos buvęs viršininkas turėtų palaukti su pareiškimu bent jau iki antrojo rinkimų turo Džordžijoje.

„Jis turi jį pristabdyti, absoliučiai“, – sakė B. McEnany. – Tą patarčiau bet kuriam nors pretendentui. Niekas neskelbs dėl 2024 m. rinkimų, kol nesibaigs gruodžio 6 d.“

Tačiau D. Trumpas jau kelias savaites erzino mitinguotojų minias užuominomis apie dar vieną kandidatavimą į prezidentus, bandydamas pasinaudoti prognozėmis dėl žadėtos triuškinančios respublikonų pergalės antradienio rinkimuose. Paaiškėję palankūs rezultatai leistų jam prisiimti nuopelnus už laimėtojų palaikymą, surengti dešimtis juos pristatančių mitingų ir, vadovaujantis nauja geranoriškumo dvasia, išleisti milijonus dolerių iš savo rinkimų kampanijos iždo jiems paremti skirtoms reklamoms.

Vietoj to partijai sekėsi kur kas prasčiau, nei ji tikėjosi, nors ji ir toliau gali kontroliuoti vienus ar abu Kongreso rūmus.

Trečiadienį buvo kalbama, kad D. Trumpas supyko ant J. Hannity, į kurį buvęs prezidentas dažnai kreipiasi politinių patarimų ir kuris buvo tarp kelių žmonių, raginusių jį paremti daktarą Ozą.

„Beveik visi šie D. Trumpo remiami kandidatai, kuriuos matote konkurencingose valstijose, pralaimėjo, – trečiadienį ABC laidoje „Good Morning America“ sakė buvęs Naujojo Džersio gubernatorius Chrisas Christie. – Tai didžiulis Trumpo pralaimėjimas. Ir vėlgi tai rodo, kad jo politiniai instinktai susiję ne su partija, ne su šalimi – jie susiję su juo.“

„Jo savireklama ir išpuoliai prieš respublikonus, įskaitant Roną DeSantisą ir Mičą Makkonnelį, didžiąja dalimi lėmė tai, kad respublikonai nesulaukė raudonosios bangos, – sakė J.Kingas. – Negalime leisti, kad akla ištikimybė D. Trumpui nulemtų mūsų partijos likimą“.

Skotas Dženingsas, ilgametis Senato mažumos lyderio M. McConnello patarėjas, atkreipė dėmesį į JAV prezidento rinkimų apklausas, kurios parodė, kad D. Trumpas buvo mažiau populiarus nei prezidentas J.Bidenas. Jis teigė, kad jei D. Trumpas nori, kad 2024 m. prezidentu būtų išrinktas respublikonas, jis neturėtų kandidatuoti.

P. Jenningsas kaip galimą alternatyvą pasiūlė Floridos gubernatorių R.DeSantisą ar Virdžinijos valstijos gubernatorių Glenną Youngkiną. Jis paragino šiuos respublikonus veikti skubiai. „Tuštuma turi būti užpildyta“, – sakė P.Dženingsas.

Floridoje, kur R.DeSantisas – plačiai laikomas pagrindine alternatyva D. Trumpui 2024 m. – laimėjo perrinkimą didžiausiu skirtumu iš visų respublikonų per 24 metus.

44 metų R. DeSantisas prieš ketverius metus šį postą laimėjo mažiau nei puse procentinio punkto, tačiau per tarpinius rinkimus patogiai įveikė savo varžovą demokratą Charlie Cristą.

Kadaise jis sulaukė visiško Donaldo Trumpo pritarimo, tačiau buvęs prezidentas ėmė jį kritikuoti ir perspėjo jį dėl 2024 m. galimo bandymo kandidatuoti į Baltuosius rūmus.

Kuo žinomas R.DeSantisas?

Kai kurie respublikonų komentatoriai ir žiniasklaidos priemonės pavadino R.DeSantisą „Trumpu 2.0“, jis patinka griežtai dešiniesiems konservatoriams.

Jo veiksmai dėl COVID sulaukė kritikos, nes jis priešinosi kaukių privalomam nešiojimui ir skiepų reikalavimams. Florida taip pat buvo viena iš paskutiniųjų valstijų, kurioje buvo įvesta karantintas – ir tai buvo daroma tik 30 dienų.

Balandžio mėnesį R.DeSantisas patvirtino įstatymo projektą, kuriuo draudžiami planiniai abortai po 15 nėštumo savaitės – šį žingsnį jo oponentai pavadino „beširdišku ir barbarišku“, tačiau jis sako, kad juo „didžiuojasi“.

R.DeSantisas neseniai neįsipareigojo pasakyti, ar Floridos gubernatoriumi dirbs visą ketverių metų kadenciją. Taip jis pakurstė spekuliacijas apie jo prezidentines ambicijas. Būdamas valdžioje jis pasirašė įstatymo projektą, kuriuo pradinėse mokyklose draudžiama diskutuoti apie lytinę tapatybę ar seksualinę orientaciją.

R.DeSantisas taip pat susidūrė su tyrimais dėl to, kad rėmė kandidatus, kurie abejojo 2020 m. rinkimų rezultatais.

Kokia jo praeitis?

R.DeSantisas gimė 1978 m. Džeksonvilyje, Floridos valstijoje, italų kilmės tėvų šeimoje. Jis studijavo istoriją Jeilio universitete, po to su pagyrimu baigė Harvardo teisės mokyklą, o vėliau tapo JAV karinio jūrų laivyno karininku.

2008 m. grįžęs į JAV, R.DeSantisas, kuris vis dar yra JAV karinio jūrų laivyno rezerve, dirbo federaliniu prokuroru JAV teisingumo departamente. 2012 m. jis buvo išrinktas į Kongresą kaip JAV atstovas šeštojoje Floridos apygardoje.

Prieš užsitikrindamas respublikonų kandidato į gubernatorius postą 2018 m. R. DeSantisas buvo perrinktas du kartus – jis pakeitė respublikoną Ricką Scottą. Jis yra vedęs „Emmy“ apdovanojimą pelniusią televizijos laidų vedėją Casey DeSantis.

Trečiadienį D. Trumpas savo socialinės žiniasklaidos svetainėje „Truth Social“ nurodė, kad per 2020 m. prezidento rinkimus Floridoje jis iš viso gavo daugiau balsų, nei antradienį laimėjo R.DeSantisas. Tačiau D. Trumpo pergalės skirtumas buvo tik maždaug dešimtadaliu mažesnis.

„Amerikiečiai linkę palaikyti kandidatus, kurie žiūri į priekį, o ne atgal, – sakė buvęs D. Trumpo patarėjas M. Urbanas. – Jei D. Trumpas gali tai padaryti, žmonės būtų sužavėti. Bet ar jis gali? Jei istorija yra koks nors teisėjas, nemanau, kad jis gali, ir tai yra gėda. Daugeliu atžvilgių jis yra neįtikėtinai įgudęs politikas, bet kitais atžvilgiais jis tiesiog to nesupranta.“

Mike'as Cernovichius, konservatyvus tinklaraštininkas ir ilgametis D. Trumpo gynėjas, trečiadienį išsiskyrė su savo politiniu sąjungininku ir milijonui savo sekėjų socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė seriją žinučių, kuriose tarpinius rinkimų rezultatus pavadino „užpakalio spjūviu“ respublikonams ir pasiūlė vienintelį teigiamą dalyką – „niekam nebereikia pataikauti D. Trumpui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.