Brazilijos rinkimų tribunolas atmetė J. Bolsonaro partijos skundą ir skyrė jai baudą

Brazilijos aukščiausioji rinkimų institucija trečiadienį atmetė prezidento Jairo Bolsonaro partijos skundą dėl jo pralaimėjimo rinkimuose ir skyrė jai daugiau kaip 4 mln. dolerių baudą už tai, kad elgėsi „nesąžiningai“.

Jairas Bolsonaro.<br> AP/Scanpix nuotr.
Jairas Bolsonaro.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2022, 5:46 PM

Aukščiausiojo rinkimų tribunolo (TSE) vadovas teisėjas Alexandre‘as de Moraesas nusprendė, kad prezidento kraštutinių dešiniųjų Liberalų partija savo skunde pateikė „absoliučiai klaidingus“ argumentus, o skundo tikslas, pasak jo, yra „paskatinti nusikalstamus ir antidemokratinius J. Bolsonaro šalininkų judėjimus“, siekiant užginčyti rinkimų rezultatus.

Liberalų partija (PL) antradienį pateikė skundą, teigdama, kad jos pasamdyta audito įmonė aptiko „neatitaisomų veiklos trūkumų“ maždaug 280 tūkst. elektroninių balsavimo mašinų, naudotų spalio 30 dieną vykusiame antrajame prezidento rinkimų ture, kurį J. Bolsonaro pralaimėjo kairiųjų veteranui Luizui Inacio Lula da Silvai.

PL paragino rinkimų institucijas atmesti visus balsus, atiduotus penkių modelių balsavimo mašinomis, pagamintomis iki 2020 metų, teigdama, kad jos suteikė įtartinai didelę – beveik penkių procentinių punktų – persvarą Lulai.

 

Partijos teisininkas Marcelo Bessa teigė, kad šių balsų neįtraukimas pakeistų rinkimų rezultatus – nuo 1,8 procentinio punkto Lulos naudai iki 2,1 procentinio punkto J. Bolsonaro naudai.

A. Moraesas griežtai atmetė skundą ir apkaltino PL, kad ši siekia pakurstyti tebesitęsiančius J. Bolsonaro šalininkų protestus, kurie blokavo greitkelius ir mitingavo prie kareivinių, ragindami imtis karinės intervencijos, kad dabartinis prezidentas liktų valdžioje.

A. Moraesas pareiškė, kad „PL teiginys visiškai nepagrįstas įrodymais“.

Jis skyrė PL koalicijai 22,9 mln. realų (4,2 mln. JAV dolerių) baudą ir nurodė atlikti tyrimą partijos lyderio Valdemaro da Costa Neto ir auditą atlikusios įmonės vadovo atžvilgiu.

J. Bolsonaro, nuolat be įrodymų teigęs, kad Brazilijos balsavimo sistemoje masiškai sukčiaujama, po pralaimėjimo iš pradžių beveik 48 valandas tylėjo. Vėliau jis padarė trumpą pareiškimą, kad laikysis konstitucijos, tačiau aiškiai nepripažino pralaimėjimo ir nepasveikino Lulos, kuris turi būti prisaikdintas sausio 1 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.