Baltarusių opozicijos lyderė M. Kalesnikava sveiksta

Kalinama baltarusių opozicijos lyderė Maryja Kalesnikava, kuri neseniai buvo paguldyta į ligoninės intensyviosios priežiūros skyrių, jau sveiksta, ketvirtadienį pranešė jos bendražygiai.

​Kalinama baltarusių opozicijos lyderė Maryja Kalesnikava, kuri neseniai buvo paguldyta į ligoninės intensyviosios priežiūros skyrių, jau sveiksta, ketvirtadienį pranešė jos bendražygiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Kalinama baltarusių opozicijos lyderė Maryja Kalesnikava, kuri neseniai buvo paguldyta į ligoninės intensyviosios priežiūros skyrių, jau sveiksta, ketvirtadienį pranešė jos bendražygiai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 1, 2022, 5:01 PM

40 metų M. Kalesnikava kartu su opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja ir aktyviste Veranika Capkala 2020-aisiais vadovavo istoriniams protestams prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

M. Kalesnikava vienintelė iš šių trijų aktyvisčių tebėra Baltarusijoje, tačiau ji buvo nuteista kalėti 11 metų.

Per teismą, kuris vyko už uždarų durų, ji buvo kaltinama siekiais pakenkti nacionaliniam saugumui ir sąmokslu siekiant nekonstituciniu būdu užgrobti valdžią. Jos šalininkai nuosprendį vadina bausme už iššūkį A. Lukašenkai.

Antradienį M. Kalesnikavos šalininkai sakė, kad ji buvo paguldyta į intensyviosios slaugos palatą, bet apie jos būklę buvo mažai žinoma.

„Kaip sako gydytojai, ji sveiksta“, – ketvirtadienį, cituodama jos tėvą, pranešė kito opozicijos politiko Viktaro Babarykos spaudos tarnyba.

M. Kalesnikava buvo perkelta į paprastą palatą, sakoma pranešime. Priduriama, kad jos „apetitas normalus“.

M. Kalesnikavai buvo atlikta operacija, bet gydytojai neinformavo jos tėvo apie diagnozę, nurodoma pranešime.

Jame taip pat sakoma, jog gydytojas iš jos pataisos kolonijos patikino, kad ten jai bus užtikrintos „deramos sąlygos ir priežiūra“, kai ji bus išrašyta iš ligoninės.

Trečiadienį Vokietija paragino nedelsiant paleisti M. Kalesnikavą. Ketvirtadienį panašų raginimą paskelbė Europos Sąjunga.

„Pranešimai apie jos sveikatos būklę kelia labai didelį nerimą, – pareiškė ES vyriausiojo įgaliotinio užsienio reikalams Josepo Borrellio atstovas spaudai. – Raginame Baltarusijos valdžios institucijas užtikrinti jos saugumą, nes būtent joms tenka atsakomybė dėl jos sveikatos ir gerovės, kol ji yra neteisėtai kalinama.“

Apie tai, kad 40-metė M. Kalesnikava pateko į reanimaciją, antradienį pranešė jos bendražygis, opozicijos politikas Viktaras Babaryka. Jis teigė, kad moteris yra gydoma ligoninėje Gomelyje ir į intensyviosios terapijos skyrių buvo perkelta po galimos operacijos, tačiau kokios – nežinoma.

Ketvirtadienį V. Babaryka informavo, kad M. Kalesnikavos būklė gerėja. Jis rėmėsi opozicionierės tėvu, kuris teigė, kad gydytojai jam neatskleidė tikslios jo dukters diagnozės. Anot V. Babarykos, pataisos kolonija, kurioje M. Kalesnikava šiuo metu kalinama, davė patikinimų, kad ji esą gaus „tinkamą“ priežiūrą, kai bus išrašyta iš ligoninės.

M. Kalesnikava atlieka 11 metų laisvės atėmimo bausmę už tariamai sukeltą grėsmę Baltarusijos nacionaliniam saugumui. 2020 m. ji padėjo organizuoti masinius protestus prieš prezidento Aliaksandro Lukašenkos perrinkimą šeštai kadencijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.